Від яких хвороб захищає вакцинація

21 Травня 2018 9:48 Поділитися

Україна закуповує 10 видів вакцин від 10 небезпечних хвороб. Деякі вакцини є однокомпонентними (захищають від одного захворювання), інші — багатокомпонентними (захищають від двох чи більше захворювань одночасно). Міністерство охорони здоровя України разом з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні розповідає, від яких хвороб захищає вакцинація і чому життєво необхідно зробити щеплення за календарем.

Гепатит В

Тривале перебування вірусу гепатиту В у клітинах печінки може спровокувати розвиток цирозу і раку печінки, а це може призвести до смерті. Вірусом можна заразитися в лікарні, вдома, у стоматологічному кабінеті, на дитячому майданчику, в перукарні — при контакті з інфікованими предметами — зубною щіткою, залізним гребінцем, ножицями, якими користувалася інфікована людина. Відомі випадки зараження дітей вірусом гепатиту В після уколу використаним шприцом, яким дитина поранилася в пісочниці.

Лише вакцинація є надійним захистом від гепатиту В. Від захворювання захищають комплексні вакцини з компонентом гепатиту, 3 дози до 6 міс. У результаті повного курсу вакцинації виробляється довічний імунітет.

Туберкульоз

Збудниками туберкульозу є небезпечні для здоров’я мікобактерії. Для немовлят захист від туберкульозу дуже важливий, оскільки у випадку зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, який вражає мозкові оболонки. У цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (від хворої людини до здорової при чханні, кашлі). Можливі наслідки: ураження кісток, туберкульозний менінгіт, смерть. Від туберкульозу захищає вакцина БЦЖ. Одна доза на 3–5-й день життя.

Поліомієліт

Поліомієліт викликає вірус, який передається через брудні руки, забруднені харчові продукти і воду, іноді — повітряно-крапельним шляхом. Вірус поліомієліту вражає нервові клітини, що відповідають за рухи, і викликає параліч. Паралітична форма поліомієліту невиліковна.

Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту (GPEI) дозволила зменшити кількість випадків хвороби на 99%, з 350 тис. у 1988 р. до 243 тис. у 2014 р. В Україні спалах поліомієліту був зафіксований у 2016 р.

Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації. Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя.

Дифтерія, кашлюк і правець

Дифтерія, кашлюк і правець — смертельні хвороби. Дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Кашлюк характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який може призвести до зупинки дихання. Правець характеризується сильними судомами, які можуть призвести до переломів кісток.

Дифтерія і кашлюк передаються повітряно-крапельним шляхом. Правець передається при потраплянні забрудненого ґрунту до рани, через заражені предмети (цвяхи). Захворювання викликає сильні судоми, які можуть призвести до переломів кісток.

Щеплення АКДП попереджає розвиток цих трьох захворювань та ускладнень. Дорослі ревакцинуються від дифтерії та правця вакциною АДП-М раз на 10 років, імунітет проти кашлюку зберігається впродовж 5–7 років.

Hib-інфекція (гемофільна інфекція)

Бактерія Hib (Haemophilus infl uenzae типу b) передається повітряно-крапельним шляхом. У дітей віком від 5 років Hib провокує розвиток пневмонії, гнійного менінгіту, запалення надгортанника, що призводить до задухи (епіглотиту), запалення середнього вуха (отиту), гнійного запалення суглобів (артриту), запалення кістки (остеомієліту), «зараження» крові (сепсису). Захистити від хвороби і попередити розвиток ускладнень може вакцинація.

Кір, краснуха і епідемічний паротит (свинка)

Кір, краснуха і епідемічний паротит (свинка) передаються повітряно-крапельним шляхом. Симптомами кору є висока температура тіла, нежить, кашель, висип, іноді блювання і діарея, краснуха проявляється висипом, незначним підвищенням температури тіла, у деяких випадках — запаленням суглобів (артритом), а епідемічний паротит характеризується ураженням слинних залоз, підшлункової залози, статевих залоз. Кір, а в рідкісних випадках і паротит можуть призвести до смерті. Краснуха і паротит особливо небезпечні у період вагітності. Дві дози вакцини КПК забезпечують довічний захист від цих трьох інфекцій.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті