Чи варто ризикувати здоров’ям заради засмаги: 8 фактів про солярій

25 Травня 2018 9:55 Поділитися

Статистика свідчить, що молодь у всьому світі частіше користується соляріями, ніж дорослі. Водночас засмага у солярії є найнебезпечнішою саме для підлітків, оскільки чим раніше людина починає користуватися солярієм, тим вищим є ризик розвитку раку шкіри в майбутньому.

Будь-який тип засмаги — штучна чи природна — небезпечний, адже шкіра піддається прямій дії УФ-променів. Засмага в солярії передбачає високий рівень УФ-випромінювання (UVA та UVB) протягом короткого проміжку часу, тому завжди існує ризик отримати опік шкіри та підвищити ймовірність небезпечних захворювань у майбутньому.

8 фактів про солярій

  1. Солярій може призвести до раку шкіри, катаракти та раку очей

Відвідування соляріїв будь-якого типу — це піддавання шкіри прямій дії ультрафіолетових променів, а це підвищує ризик розвитку різних видів раку шкіри. Дослідження доводять, що відвідування солярію підвищує ризик розвитку найбільш небезпечного типу раку — меланоми. Так само солярій може стати причиною виникнення базально-клітинної карциноми та плоскоклітинного раку, катаракти та раку очей.

  1. У молодих людей ризик раку є вищим

Вчені дослідили, що серед жінок віком до 30 років, які регулярно відвідували солярії, ризик розвитку меланоми був у 6 разів вищим, ніж серед тих, які не засмагали. Серед жінок віком 30–39 років, які регулярно відвідували солярії, цей показник був у 4 рази вищим, ніж серед тих, які не засмагали.

  1. Чим довше і частіше ви відвідуєте солярій, тим більшим стає ризик розвитку раку

Вчені констатують, що ризик розвитку меланоми зростає зі збільшенням кількості років, годин або сеансів у солярії.

  1. Старі і нові моделі обладнання для штучної засмаги однаково шкідливі

Дослідження не лише підтверджують зв’язок між солярієм та розвитком меланоми, а й доводять, що немає суттєвої різниці щодо терміну використання обладнання для штучної засмаги: солярії будь-якого типу шкідливі для здоров’я, причому, як нові, так і старі моделі. Тому думати, що нова модель зробить сеанс абсолютно безпечним — не варто.

  1. Солярій прискорює старіння

Штучна засмага пересушує шкіру і прискорює її старіння (особливо в разі опіку), сприяє появі зморшок та вікових плям.

  1. Штучна засмага не є безпечним способом стимулювання вироблення в організмі вітаміну D

Важливо, щоб організм людини отримував достатню кількість вітаміну D, але для цього не потрібно часто відвідувати солярії чи засмагати на сонці. Найбезпечніший спосіб — це прогулянки на свіжому повітрі з дотриманням усіх правил безпеки перебування на сонці. Крім цього, деякі продукти харчування є хорошим джерелом вітаміну D: риба, молочні продукти, яєчні жовтки.

  1. Так звана базова засмага також є небезпечною

Засмага — це реакція організму на ураження шкіри внаслідок дії УФ-променів. Існує думка, що так звана базова засмага захищає шкіру від опіків у разі надмірного перебування на сонці. Однак немає жодних доказів, які б підтверджували цю думку. У той же час, люди, які користуються соляріями, частіше повідомляють про опіки, ніж ті, хто засмагає на сонці.

  1. Солярії заборонені або їх використання обмежено у багатьох країнах світу

У деяких штатах США, а також в Австрії, Бельгії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ісландії, Італії, Норвегії, Португалії, Іспанії та Великій Британії діють закони, які забороняють неповнолітнім користуватися послугами соляріїв. А в Бразилії та Австралії діє повна заборона на солярії.

ЯК ГОВОРИТИ З ДІТЬМИ ПРО ШКІДЛИВІСТЬ СОЛЯРІЮ: ПОРАДИ БАТЬКАМ

Краще почати розмову з дитиною про шкоду соляріїв до того, як почнеться період захоплення штучною засмагою. Діти краще слухають та сприймають цю інформацію, ніж підлітки, які намагаються завжди бути в тренді. Тому не зволікайте та розповідайте своїм дітям про шкоду засмаги для їх здоров’я, особливо в разі надмірного захоплення. Наприклад, ви можете пояснити своїм дітям, які основні ризики пов’язані зі штучною засмагою, щоб вони могли самостійно проаналізувати всі «плюси» і «мінуси» та зробити власний вибір на користь здоров’я.

Переконайте їх, що не обов’язково щодня відвідувати солярій, щоб мати чудовий вигляд на випускному чи іншій вечірці (адже найчастіше саме таке бажання є основним приводом для відвідування солярію). Поясніть їм, що негативний ефект від прямої дії УФ-променів на шкіру накопичується з кожним наступним відвідуванням солярію, а головне — це підвищує ризик розвитку раку шкіри.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті