Як запобігти харчовим отруєнням?

08 Червня 2018 10:58 Поділитися

Літо — це не тільки пора відпусток, подорожей, розваг на свіжому повітрі та нових вражень, але й час, коли підвищується ризик виникнення харчових отруєнь. Найбільшій небезпеці від отруєнь піддаються діти та особи літнього віку.

Сьогодні нагадаємо вам про основні правила, яких слід дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням.

Чисті руки та чисті продукти

Перед тим, як готувати їжу, ретельно вимийте руки, овочі та фрукти. Якщо вдома чи в магазині ви торкалися до сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід також вимити руки, незалежно від того, будете ви готувати їжу чи ні.

Особливу увагу приділяйте зелені, листям салату: мити їх треба ретельно в проточній воді. За найменших сумнівів не вживайте продукти в їжу.

Розділяйте сиру та приготовану їжу

Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками для нарізання. Добре, якщо у вас є окремі дошка та ніж для м’яса, риби та овочів. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.

Тривала термічна обробка

Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть міститися в продуктах. Уникайте сирої риби та непросмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої температури навколишнього середовища влітку.

Безпечна температура

Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше 2 год. Наприклад, морозиво та непастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами і становити небезпеку.

Чиста вода

Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені. У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.

Найбільш безпечною є бутильована вода. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.

Хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, що містяться в брудних продуктах, є причиною більше 200 захворювань: від діареї до онкологічних захворювань. Приблизно кожна десята людина в світі — а це близько 600 млн осіб — хворіють після вживання забруднених харчових продуктів. Жертвами харчових отруєнь щороку стають близько 420 тис. людей, серед них 40%  — діти віком до 5 років.

Правила безпечного поводження з деякими продуктами

Овочі, фрукти та ягоди

Щоб очистити їх, мийте ці продукти в 2 етапи: промийте плоди під проточною водою не менше 2–3 хв, а потім ще раз кип’яченою та/або обдайте окропом. Не купуйте і не вживайте продукти, зовнішній вигляд яких не викликає у вас довіри.

Яйця

Влітку купуйте яйця лише для споживання, а не «про запас». Мийте яйця перед приготуванням. Після цього обов’язково помийте руки з милом і тільки потім продовжуйте готувати.

М’ясо

Купуйте м’ясо лише в спеціалізованих місцях, уникайте стихійних ринків. Не купуйте вже замариноване м’ясо, добре просмажуйте при приготуванні їжі.

Риба

Під час спеки можна споживати виключно свіжу рибу. Пам’ятайте, що лише термічна обробка допоможе уникнути розмноження патогенів, тому не вживайте сиру рибу. Купуйте рибу тільки в спеціалізованих місцях, де її зберігання та якість контролюються.

Особливу увагу зверніть на копчену рибу, оскільки неякісно приготований продукт може стати причиною вкрай тяжкого отруєння.

Заморожені продукти

Продукт, який був розморожений, а потім заморожений знову, становить потенційну загрозу для організму: протягом розмороження в ньому можуть розмножуватися патогенні бактерії. Це стосується як овочів, фруктів, м’яса, риби, так і морозива.

Гриби

Не вживайте старі перезрілі гриби. Максимальний строк зберігання зібраних грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10 °С. Не збирайте гриби в посуху, оскільки гриб втрачає вологу та накопичує токсин. Не купуйте гриби на стихійних ринках та у продавців на автошляхах.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті