ПАТ «Фармак» названо топ-10 інновацій у рамках зустрічі з керівниками компаній — членів Європейської Бізнес Асоціації

27 Червня 2018 12:06 Поділитися

Приблизно 30 менеджерів компаній, які входять до Європейської Бізнес Асоціації та ведуть бізнес в Україні за європейськими стандартами, відвідали виробництво компанії «Фармак». Це був перший візит учасників Асоціації до вітчизняного фармвиробника.

У межах Company Visit Володимир Костюк, т.в.о. виконавчого директора ПАТ «Фармак», розповів гостям про інновації в компанії. Він зауважив, що інвестиції в інноваційні проекти — не миттєва вигода, а довгострокове лідерство. Під час виступу він розповів про досягнення компанії за останні роки та назвав топ-10 інновацій, завдяки яким «Фармак» утримує лідерство на вітчизняному фармринку.

«Ми раді вітати представників Європейської Бізнес Асоціації у нас на підприємстві. «Фармак» за недовгий час трансформувався з хіміко-технологічного заводу в інноваційну компанію — лідера галузі. Завдяки якості, інноваціям ми утримуємо першість уже понад 8 років. І нам дійсно є чим пишатися. Ми змогли побудувати європейське виробництво тут, в Україні. Ми готові ділитися досвідом з вітчизняними компаніями, як вести бізнес в Україні за європейськими стандартами. Наша характерна риса в тому, що ми не лише слідкуємо за інноваціями, а локалізуємо та адаптуємо їх тут, в Україні, на власному виробництві», — зазначив під час виступу В. Костюк.

«Обмін досвідом — це важлива складова для розвитку бізнесу. Наш проект Company Visit створений для того, щоб наші членські компанії могли дізнаватися з перших уст про найкращі бізнес-практики, інноваційні підходи та передові технології виробництва та управління від провідних представників індустрії. Дякуємо компанії «Фармак» за відкритість та готовність долучитися до проекту. Компанія є добрим прикладом для наслідування для інших й яскраво демонструє, що аби бути лідером ринку у своїй галузі, важливо обирати стратегію інвестування в модернізацію. Під час візиту в компанію ми не лише почули, а й побачили на власні очі, скільки ресурсів компанія витрачає на інновації та які довгострокові інвестиційні проекти дають можливість виходити на нові ринки», — зазначила Мар’яна Хоміцька, керівник Центру професійного розвитку Європейської Бізнес Асоціації.

Під час візиту відбулася екскурсія на виробництво. Гості відвідали цех з виробництва рідких лікарських засобів, побачили, як виготовляються препарати в асептичних умовах. Також представники Асоціації побували в унікальному лабораторно-технологічному комплексі R&D — науково-дослідному полігоні для випробування нових і вдосконалення наявних технологій готових лікарських засобів.

Відвідувачі були вражені рівнем організації виробництва та досліджень на підприємстві. «Це дійсно приклад європейського виробництва. Дуже приємно, що в Україні є такі підприємства. Було цікаво, інноваційно!», — зазначив Олександр Шкелебей, керівний партнер компанії Esquires.

«Цей візит викликає довіру до українських препаратів. Ми побачили, що «Фармак» — це європейське підприємство. Дуже приємно, що «Фармак» забезпечує 2000 робочих місць для українців і сплачує всі належні податки. Ми побачили, що на підприємстві працює персонал високого кваліфікаційного професійного рівня. А 45 інспекцій за 3 роки — цифра, яка говорить сама за себе. Це означає, що ви маєте кваліфікаційний рівень, який дає нам право довіряти вам», — поділилася враженнями Людмила Вінниченко, уповноважений директор менеджменту з якості компанії CAN-PACK.

Інновації «Фармак», якими поділився В. Костюк, справили на гостей сильне враження й показали цілковито новий вектор розвитку вітчизняної науки та промисловості.

ТОП-10 ІННОВАЦІЙ ПАТ «ФАРМАК»

  1. Глобальні дослідження оригінальної молекули. Це оригінальна молекула радянської школи. «Фармак» інвестував у міжнародні дослідження доказової бази та доведення ефективності на різних моделях.
  2. Глобальні дослідження оригінального препарату Ефіаль. Це оригінальний молекулярний комплекс біологічного походження на основі ліпосомальних форм, що підвищують проникнення активної речовини. Продукт заплановано вивести на ринок у 2019 р.
  3. Виробництво інсулінів за технологією компанії Lilly (США) — «Фармасулінів». Це перші американські фармтехнології в Україні. «Фармак» — друга компанія у світі, якій була передана технологія виробництва картриджів, що є комплексом складних знань з мехатроніки та прецизійності.
  4. Дослідження біоеквівалентності. Комплексна інновація. Реалізація цього проекту зайняла 10 років. Це стандарт доказу терапевтичної замінності. «Фармак» перевів стару номенклатуру в новий склад, щоби домогтися критеріїв терапевтичної подібності. Для цього була побудована пілотна лабораторія, де процеси моделюються, оптимізуються й масштабуються. І вже на промисловий масштаб переноситься продукт з постійно відтворюваним і раніше доведеним цільовим профілем.
  5. Використання біотехнології. Це робота на перспективу. Кожен другий новий препарат, зареєстрований у світі, біологічного або біотехнологічного походження. Щоб не втратити свої позиції в майбутньому, «Фармак» розвиває компетенції в цьому напрямі. Вивчає генну інженерію, біосинтез, очищення, характеризацію, регуляторну стратегію в біосимілярності. Зараз компанія на етапі апробації технологій рекомбінантного синтезу декількох активних речовин. У разі позитивних результатів буде прийматися рішення про подальші інвестиції в промислове виробництво.
  6. Виробництво власних АФІ. У 2015 р. компанія запустила в експлуатацію виробництво АФІ в Шостці. Інвестиції в цей проект становлять 39 млн грн. «Фармак» має вже 20 власних субстанцій у портфелі й понад 20 — у планах на найближчі роки. Компанія інвестує у власне виробництво, яке відповідає фармстандартам та екологічним аспектам. Було модернізовано лабораторії, використано нові підходи в синтезі — багатостадійний синтез, проточні технології в синтезі.
  7. Виробництво рентгеноконтрастних препаратів. Історичний продукт для «Фармак». 12 років тому компанія прийняла пропозицію європейських партнерів на розробку і виробництво відповідно до європейських вимог рентгеноконтрастного препарату Магнегіта. «Фармак» перебудував основні процеси й повністю адаптувався до нових регуляторних вимог. Продукт був успішно виведений на європейський ринок, і сьогодні ми виробляємо за такою моделлю ще один продукт — Дотагіта. Це перший досвід повного циклу впровадження продукту за контрактом для європейського ринку: від розробки за стандартами ICH до виробництва за вимогами EU GMP. Сьогодні «Фармак­» узяв у розробку ще кілька проривних продуктів із цього сегмента, включно з розробкою та виробництвом субстанцій.
  8. Новітні лабораторії, R&D. Трансформація від заводських лабораторій до інтелектуальних кластерів, у яких зосереджені процеси зі створення нових технологій, їх оптимізації, вбудовування якості з використанням сучасного аналітичного обладнання. Сьогодні у «Фармак» працюють 35 кандидатів і докторів наук. Це дослідна ділянка, полігон для відпрацювання й моделювання виробничих процесів.
  9. Програми грантів «Горизонт–2020». З 2017 р. «Фармак» є учасником двох програм «Горизонт-2020», VAHVISTUS і ORBIS, за напрямом Research and Innovation Staff Exchange (RISE). Це унікальна можливість ознайомитися з новими розробками наукових лабораторій країн ЄС.
  10. Технопарк «Фармак». «Фармак» — це 7 га концентрації інновацій та технологій, що становлять арсенал сучасної фармацевтичної індустрії. Компанія пройшла еволюцію від виробничого майданчика до технопарку, у якому сконцентровані основні інноваційні технології та виробництва. Надалі відбуватиметься оптимізація процесів і перехід до складніших технологій. Вигідне розташування для співпраці з найбільш передовими інтелектуальними кадрами.

 

ДОВІДКА

ПАТ «Фармак» — український виробник лікарських засобів європейського рівня. Завдяки високій якості препаратів та інноваційному підходу у виробництві, ПАТ «Фармак» з 2010 р. є лідером фармацевтичного ринку України*.

Продукція ПАТ «Фармак» експортується до 20 країн світу. У портфелі компанії 220 продуктових досьє. Щорічно «Фармак» виводить на ринок до 20 нових препаратів.

На підприємстві функціонують 19 виробничих ліній, що відповідають вимогам GMP. Впроваджена та постійно вдосконалюється фармацевтична система якості згідно з чинними регуляторними вимогами та відповідно до світових стандартів: ISO, GMP. Щороку компанія проходить приблизно 15 міжнародних інспекцій та перевірок.

За результатами 2017 р. ПАТ «Фармак» став лідером у постачанні лікарських засобів в Україні за програмою «Доступні ліки». З 23 молекул, на які розповсюджується програма, 8 є в портфелі «Фармак». Це 26 готових лікарських засобів, з яких 7 відшкодовуються повністю, 19 — частково.

За версією порталу «Економічна правда» у 2017 р. ПАТ «Фармак» увійшло до топ-5 найінноваційніших компаній України. Журнали «Бізнес», «Фокус» назвали ПАТ «Фармак» одним з найкращих роботодавців серед українських компаній. ПАТ «Фармак» — єдиний фармвиробник, який увійшов до ТОП-100 платників податків за 2017 р.**.

У компанії працюють більш ніж 2400 осіб. Понад 80% управлінських вакансій закриваються власними кандидатами. ПАТ «Фармак» активно співпацює з 6 провідними вузами України.

У компанії працюють 5 новітніх лабораторій. Власний лабораторно-технологічний комплекс R&D — науково-дослідний полігон для випробування нових і вдосконалення наявних технологій готових лікарських засобів. Лабораторії оснащені високотехнологічним обладнанням таких світових виробників, як Glatt, SBM, Urlinski, Belimed, De Dietrich, Gea, Sartorius, Malvern Instruments та ін.

З 2015 р. в ПАТ «Фармак» працює власний комплекс із виготовлення субстанцій (департамент з виробництва АФІ) у м. Шостка. Його планова потужність становить 100 т субстанцій на рік.


*За обсягами продажу лікарських засобів у грошовому вираженні, за даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research».

**Дані Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби України.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті