Міфи про біль у спині

06 Липня 2018 1:32 Поділитися

За даними Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ), біль у спині посідає 2-ге місце за кількістю звернень до лікаря (після застуди).

На своєму офіційному сайті МОЗ опублікувало перелік  найпоширеніших міфів щодо болю у спині.

Міф 1. Якщо спина болить вже у молодому віці, то що ж буде до старості?

Факт. Поява болю у спині припадає переважно на вік 35–55 років. Після 55 років поширеність появи болю починає знижуватися.

Міф 2. Коли болить спина, потрібні спокій, постільний режим та мінімальна кількість руху.

Факт. Спокій і постільний режим можуть стати причинами затримки одужання, а також переходу болю в хронічну форму. Збереження  рухової активності  — це основна рекомендація під час нападу болю в спині. Якщо біль настільки сильний, що постільний режим все-таки необхідний, слід намагатися обмежити його тривалість до 1–2 днів. Після ослаблення больового синдрому потрібно підвищувати рухову активність, поступово включати вправи для хребта. Варто пам’ятати, що фізична активність і вправи — це основні ліки від болю в спині.

Міф 3. Загострення болю в спині потребує лікування в стаціонарі.

Факт. В переважній більшості випадків лікування в стаціонарі не є необхідним. Усю необхідну терапію можна забезпечити в амбулаторних умовах.

Міф 4. Для лікування болю в спині обов’язково потрібні уколи або крапельниці.

Факт. Медикаментозне лікування болю в спині — мало не останній метод, про який варто думати при його появі.  Якщо виникає необхідність у прийомі знеболювальних засобів, то цілком достатньо таблетованих форм. Ефект при цьому такий самий, як і від уколів. До того ж  таблетки набагато дешевші.

Міф 5. Якщо болить спина, слід приймати хондропротектори.

Факт. Хондропротектори — лікарські засоби, які стимулюють  процеси регенерації хрящової тканини і уповільнюють її подальшу дегенерацію. Проте у зв’язку з відсутністю результатів клінічних досліджень прийом хондропротекторів під час появи болю в спині (як і при інших проблемах) не можна вважати ефективним.

Міф 6. Для полегшення болю у спині допомагають фізіотерапевтичні процедури — електрофорез, магнітотерапія або лазер.

Факт. Немає жодних наукових доказів ефективності даних процедур під час нападів болю у спині.

Міф 7. Усі хвороби з’являються через хребет.

Факт. Якщо часто болить спина, то цілком ймовірно, що це пов’язано з малорухливим способом життя, надмірною масою тіла, шкідливими звичками. У зв’язку із цим можуть зростати ризики появи серцево-судинних, шлунково-кишкових захворювань та ін. Погана фізична форма та нездоровий спосіб життя — найбільш ймовірні причини виникнення болю та проблем зі здоров’ям. Хребет тут ні до чого.

Міф 8. Якщо болить спина, то обов’язково потрібно робити МРТ або рентген.

Факт. У більшості випадків немає необхідності в додаткових дослідженнях, якщо лікар не виявив при огляді ознак серйозних захворювань. Більшість змін, що виявляються на МРТ, мають природний віковий характер та  не є джерелами болю в спині і часто відмічаються за відсутності больових симптомів.

Міф 9. На МРТ виявлено протрузію (розрив диска, спондилоартроз, остеофіти та ін.). Це означає, що обов’язково слід лікувати протрузії.

Факт. Такий підхід до лікування — це лікування знімків МРТ, а не пацієнта. Часто ситуація, яку видно на МРТ (рентгені, комп’ютерній томографії), рідко має відношення до болю в спині. Це лише прояви процесів старіння організму.

Міф 10. Протрузія — це стан перед грижею, тому її невідкладно потрібно лікувати.

Факт. Протрузія міжхребцевого диска — це один з проявів дегенеративного процесу хребта, так само як і грижа. Еволюція протрузії може бути різною: вона може збільшитися в розмірах з часом, може тривалий час залишатися без змін, може зменшитися або ж на її місці може утворитися грижа диска. Передбачити, як будуть розвиватися події в кожному конкретному випадку, неможливо і не потрібно. Це природні процеси, які багато в чому залежать від різних факторів. Найкраще, що можна зробити, — вести активний здоровий спосіб життя та відмовитися від шкідливих звичок.

Міф 11. Щоб напади не повторювалися (або щоб «протрузія не перейшла в грижу»), потрібно кілька разів на рік проходити профілактичне лікування у вигляді крапельниць, уколів, фізіотерапевтичних процедур, масажів і т.д.

Факт. Найкраще, що можна зробити для профілактики болю в спині, — придбати абонемент в тренажерний зал або регулярно здійснювати ранкові пробіжки.

Міф 12. Слід періодично проводити діагностику МРТ, щоб стежити, як розвиваються зміни в хребті.

Факт. МРТ необхідно робити тільки в тому випадку, якщо з’являються ознаки серйозних захворювань, певні неврологічні симптоми, що буває рідко — в 1–2% випадків.

Міф 13. Щоб не боліла спина, потрібно зосередитися на зміцненні м’язового корсету хребта.

Факт. Вправи, спрямовані суто на зміцнення м’язового корсету хребта, не мають переваг над іншими видами фізичної активності. Навіть звичайна регулярна ходьба є високоефективним методом в подоланні болю в спині.

Робота з м’язами, що стабілізують хребет, може знадобитися лише на певному етапі фізичної реабілітації після загострення болю в спині. Особливо для осіб зі зниженим рівнем фізичної активності.

Міф 14. «Погана» постава — це причина болю в спині.

Факт. Сучасна наука не надає даних про причино-наслідковий зв’язок між «поганою» поставою (наприклад сутулість, гіперлордоз) з болем у спині. Багато людей мають «погану» поставу, проте не страждають від болю у спині.

Однак деякі особливості постави можуть зумовити появу болю в спині під час виконання певних активностей. Наприклад, посилений прогин в попереку (гіперлордоз) може спровокувати біль у спині під час гри в теніс через додаткове перевантаження міжхребцевих суглобів. Такі випадки є приводом для звернення до фізичного терапевта (реабілітолога).

Міф 15. Якщо періодично виникає біль у спині, то не варто нахилятися і піднімати важкі речі.

Факт. Як і інші частини опорно-рухового апарату, хребет створений для рухів і адаптується до багатьох видів активності. У тому числі і до нахилів вперед і підйому тягарів. Можна відчути біль в коліні після незвичної активності, наприклад, під час довготривалої ходьби після тривалого періоду відсутності активності. Також біль в спині може виникати після незручного підйому важких предметів. При регулярному виконанні фізичних вправ спина буде захищена.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті