Вакцинація дорослих від кору в Україні: які ризики не врахувало МОЗ України

11 Липня 2018 5:42 Поділитися

6 липня на сайті МОЗ України з’явилося повідомлення про те, що в Україні безоплатно вакцинуватимуть від кору дорослих, які знаходяться в групі підвищеного ризику. Зокрема, прес-служба МОЗ України повідомляє наступне:

«Міністерство охорони здоров’я України затвердило порядок проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику.

Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Відповідно до наказу від 26.06.2018 р. № 1216 «Про проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями» впродовж 2018 р. забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

  • серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров’я, представників силових структур (Міністерство внутрішніх справ, Міністерство оборони, Служба безпеки України, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);
  • студентів навчальних закладів без обмеження за віком.

Для проведення імунізації цих груп дорослих в Україні вакцини є в наявності, завдяки запасам, що були закуплені за бюджетні кошти в попередні роки.

Відповідно до чинного законодавства вакцини закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на спалах кору».

Згідно з інформацією щодо залишків імунобіологічних препаратів, закуплених за кошти Державного бюджету, у регіонах України станом на 01.06.2018 р. в Україні відсутня моновакцина проти кору, натомість є вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК).

Тобто станом на 01.06.2018 р. у регіонах наявна вакцина ПРІОРИКС/PRIORIX — комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи; ліофілізований порошок для ін’єкцій у мультидозових (2 дози) флаконах, № 100, у комплекті з розчинником в ампулах, № 100, в окремій упаковці — у кількості 967 217 доз.

Разом з тим згідно з інформацією, розміщеною на сайті UNICEF, контракти на постачання вакцини для профілактики кору, паротиту та краснухи підписані з GSK та MSD. Наразі препарат на стадії виробництва. Тобто, крім вакцини, яка вже наявна в регіонах, ще очікується додаткове надходження вакцини КПК за гроші державного бюджету 2017 р.

Звертаємо увагу на те, що вакцину ПРІОРИКС МОЗ України пропонує дорослим, але безпека та імуногенність у дорослих не досліджувалася.

Крім того, вакцина КПК не рекомендована вагітним, тому що містить живий вірус краснухи.

Зауважимо, що наразі в регіонах залишилися великі обсяги вакцини КПК, закуплені за державні кошти в минулі роки. Перше питання, яке виникає у зв’язку з цим, стосується ефективності витрачання бюджетних коштів. Наше видання неодноразово звертало увагу на необхідність визначення чіткої потреби у вакцинах. На сьогодні в Україні визначити потребу неможливо, адже реєстри пацієнтів відсутні, й наразі МОЗ України не вирішує цю проблему.

До того ж в Україні дорослі масово не хворіють на паротит та краснуху. Вартість моновакцини проти кору нижча, ніж вартість комбінованої вакцини. Тобто якщо йдеться про масову вакцинацію проти кору, то застосовувати для цього вищезгадану комбіновану вакцину — невиправдано дороге задоволення.

Друге питання стосується обґрунтованості застосування вакцини КПК у дорослих, особливо з огляду на те, що вона заборонена до застосування під час вагітності.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті