8 міфів про артеріальну гіпертензію

20 Липня 2018 4:14 Поділитися

Артеріальна гіпертензія — це хронічне захворювання, яке характеризується стійким підвищенням тиску крові на судинну стінку артерій великого кола кровообігу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ускладнення артеріальної гіпертензії викликають 9,4 млн випадків смерті в світі щорічно. На частку артеріальної гіпертензії припадає щонайменше 45% випадків смерті від захворювань серця і 51% — внаслідок інсульту.

За даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), в Україні у кожного 3-го дорослого відзначають підвищений артеріальний тиск, що провокує ризик розвитку інсульту головного мозку, інфаркту міокарда, серцевої чи ниркової недостатності.

Для кращого розуміння даного захворювання МОЗ рекомендує ознайомитися з наступними міфами, які стосуються артеріальної гіпертензії.

  1. Артеріальна гіпертензія — це спадкове захворювання

Спадковість відіграє значну роль у розвитку артеріальної гіпертензії. Проте ускладнена спадковість не означає 100% ймовірності розвитку цього захворювання.

  1. На артеріальну гіпертензію хворіють люди старшого віку, тому молодим не варто турбуватися

Артеріальна гіпертензія може вражати не тільки дорослих різного віку, а й дітей. У зв’язку з поширенням ожиріння, нездорового харчування, малорухливого способу життя та шкідливих звичок зростає частота розвитку артеріальної гіпертензії серед дітей та молоді. Окрім цього, часто хвороба може довго залишатися невиявленою, оскільки більшість людей не зважають на цю проблему в молодому віці.

  1. Артеріальний тиск може підвищуватися тільки на прийомі у лікаря. Це називається «гіпертензія білого халата»

Такий феномен існує, проте, щоб стверджувати про його наявність, потрібно провести додаткове вимірювання артеріального тиску поза кабінетом лікаря.

  1. Лікарські засоби потрібно приймати лише в разі поганого самопочуття

Не існує іншого способу запобігти ускладненням артеріальної гіпертензії (інсульту, інфаркту, ураженню нирок, судинній деменції тощо), крім дотримання здорового способу життя та регулярного прийому призначених препаратів. Варто пам’ятати, що лікарські засоби і схему прийому може призначати лише спеціаліст!

  1. Не існує поняття «робочого» тиску

Артеріальну гіпертензію прийнято називати «німим вбивцею» — за відсутності значного дискомфорту та болю постійно підвищений артеріальний тиск чинить деструктивний вплив на серце, судини і нирки.

Спочатку зміни ніяк не проявляються, та їх можна виявити лише за допомогою спеціальних досліджень, але якщо хвороба прогресує, ці зміни поглиблюються та можуть перейти у важкі ускладнення. Рання діагностика та лікування можуть допомогти контролювати розвиток захворювання і попередити ускладнення.

  1. Для лікування достатньо «прокапатися» 1–2 рази на рік

Таке «лікування» не допомагає контролювати захворювання. Необхідно регулярно приймати призначені препарати. Результати клінічних досліджень, що підтверджують ефективність інфузій для лікування артеріальної гіпертензії, відсутні.

  1. Артеріальну гіпертензію можна вилікувати народними методами

У випадку появи проблем з артеріальним тиском народні методи неефективні. «Чудодійні засоби» для позбавлення від артеріальної гіпертензії — це марно витрачені кошти і час.

  1. Артеріальний тиск з віком зростає

Сучасні підходи до лікування артеріальної гіпертензії у осіб віком понад 65 років (і навіть понад 80 років) полягають у призначенні раціональної схеми постійного прийому лікарських засобів з метою нормалізації артеріального тиску та зниження ризику, перш за все, інсульту головного мозку та інфаркту міокарда.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті