Долати бар’єри, будувати мости: перші результати XXII Міжнародної конференції з питань СНІДу (AIDS 2018)

24 Липня 2018 12:58 Поділитися

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) — ретровірус, що викликає поступово прогресуюче захворювання людини — ВІЛ-інфекцію.

Вірус вражає клітини імунної системи, що мають на поверхні CD4-рецептори: Т-хелперы, моноцити, макрофаги, клітини Лангерганса підшлункової залози, дендритні клітини, клітини мікроглії. У результаті робота імунної системи пригнічується і розвивається синдром набутого імунного дефіциту (СНІД). Організм пацієнта втрачає можливість захищатися від інфекцій та розвитку пухлин, з’являються вторинні оппортуністичні захворювання, які не характерні для людей з нормальним імунним статусом.

ВІЛ залишається однією з основних проблем глобальної соціальної охорони здоров’я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вірус уже забрав більше 35 млн людських життів. У світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 млн людей, серед яких 19,5 млн отримують антиретровірусну терапію.

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. Згідно з оновленими даними, на початок 2017 р. в Україні мешкало 238 тис. людей з ВІЛ усіх вікових категорій, у віковій групі старше 15 років рівень поширеності ВІЛ становив 0,61%.

23 липня в Амстердамі, Нідерланди, відкрилася XXII Міжнародна конференція з питань СНІДу (AIDS 2018) — це одна з найбільших подій у світі, що покликані вирішувати глобальні проблеми охорони здоров’я.

Перша конференція була проведена в 1985 р. під час розпалу епідемії СНІДу. Проте і дотепер на конференції створюється унікальна платформа для обговорення питань науки, адвокації та прав людини. Кожна конференція — це можливість посилити політику та програми, що забезпечують фактичну відповідь на епідемію.

Цього року Україну на конференції представляє численна делегація. До складу увійшли: віце-прем’єр-міністр України — голова Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Павло Розенко, в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Володимир Курпіта, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, а також представники професійних, громадських та партнерських організацій.

Тема цьогорічної конференції «СНІД–2018» — «Долати бар’єри, будувати мости». Вона покликана привернути увагу до необхідності застосування правових підходів для ефективнішого досягнення ключових груп населення.

За словами У. Супрун, на сьогодні в Україні ВІЛ можна уявити як тип хвороби, яка йде пліч-о-пліч не лише з інфікованими особами, а й з усіма громадянами держави. Після початку військового вторгнення Росії в Україну мешканці окупованого Криму та тимчасово непідконтрольних територій в Донецькій і Луганській областях опинилися без доступу до належної медичної допомоги. Усі ці люди потребували безперервного прийому антиретровірусної терапії. Кількість осіб, що загинули внаслідок цих подій, і досі невідома.

Представники України та її міжнародні партнери на цій конференції діляться позитивним досвідом зі своїми колегами. Адже за останні роки в країні значно покращилися якість і рівень наданням послуг для ВІЛ-позитивних пацієнтів, значно зросли масштаби антиретровірусної терапії, впроваджуються повномасштабні програми профілактики для груп ризику та реалізується масштабна комплексна програма замісної терапії.

Проблемні питання, що обговорюються на заході, є вкрай актуальними для України. Зокрема, це стосується й нових підходів до лікування та використання нових препаратів у базових схемах лікування ВІЛ-інфекції, які Україна впроваджує в схемах оптимізації антиретровірусної терапії для розширення охоплення лікуванням.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті