Надмірна кількість цукру в раціоні може зашкодити здоров’ю. А страви, в яких поєднані цукор, біле борошно, вершкове масло та трансжири — це взагалі так звана «бомба сповільненої дії» або «цукровий діабет на тарілці».
Так, вживання цих інгредієнтів прийнято пов’язувати з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, карієсу, захворювань печінки та деяких видів раку.
У природі цукри у вигляді фруктози й лактози містяться у фруктах, овочах, злакових і молочних продуктах. Для організму людини вони важливі, адже тіло перетравлює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкою енергією клітини організму.
Небезпеку для здоров’я становлять додані цукри — це ті, що штучно додаються до продуктів, щоб зробити їх смачнішими.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує обмежити споживання цукру до 50 г на добу (10 чайних ложок). Проте Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України рекомендує зменшити цю кількість ще в 2 рази — до 25 г.
Щоб знизити вірогідність виникнення ризиків для здоров’я необхідно споживати солодощі розумно та бути активними протягом дня.
Наступні поради МОЗ можуть допомогти обмежити вживання цукру.
- потрібно максимально зменшити кількість солодощів у раціоні — цукор у них не приносить жодної користі;
- варто готувати десерти самостійно. Солодощі з магазину зазвичай перенасичені доданими цукрами та іншими шкідливими домішками. Проте якщо готувати самостійно, цього можна уникнути, а також додати до десерту більш корисні інгредієнти, зокрема сухофрукти або горіхи;
- необхідно контролювати об’єми порції та кількість солодкого;
- потрібно чітко визначати порцію перед початком вживання їжі;
- варто обирати більш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед та сухофрукти можуть стати чудовими замінниками шкідливих солодощів.
За матеріалами moz.gov.ua
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим