Медичні закупівлі: від міфів до ефективності

27 Липня 2018 10:02 Поділитися


Державні закупівлі у сфері охорони здоров’я часто стають предметом домислів та спекуляцій в українських ЗМІ. Аби зробити складну систему закупівель трохи ближчою та зрозумілішою широкому загалу в Україні, як надійний партнер МОЗ України Crown Agents підготувала і випустила брошуру «Закупівлі в Україні: ефективність та результати роботи». Документ містить детальний огляд етапів тендерного процесу та головних особливостей процедур придбання продукції у сфері охорони здоров’я. З ним можна ознайомитися за посиланням.

Як ефективні закупівлі змінюють життя людей

Crown Agents працює у відповідності з суворими міжнародними стандартами та найкращими практиками державних закупівель. Діяльність компанії заснована на принципах справедливості, прозорості та ефективності. Такий підхід дозволяє закуповувати продукцію високої якості за вигідною для держави ціною. Тож забезпечується доступ громадян до інноваційного лікування.

Не менш важливим є фактор заощадження коштів на додаткові закупівлі, адже за деякими напрямами економія сягає 40%. А це означає збереження здоров’я та навіть порятунок життя для все більшої кількості українських пацієнтів.

Закупівля стентів за напрямом лікування хворих із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями (ССЗ)

Вперше в історії України майже всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда — близько 25 000 осіб щороку — забезпечені необхідним лікуванням безкоштовно завдяки закупленим 24 000 стентів. Це справжній прорив у порівнянні із закупленими МОЗ України до впровадження практики міжнародних закупівель менше ніж 7200 стентами за кошти з бюджету 2015 р.

Досягнутий результат підкріплює обнадійлива статистика: госпітальна смертність в 11 регіонах України зменшилася на 20% у 2017 р. порівняно з 2015 р., згідно з результатами дослідження Асоціації інтервенційних кардіологів України.

Закупівля тест-смужок до глюкометрів для хворих на цукровий діабет дітей та вагітних

Завдяки заощадженим коштам замовлення МОЗ України за даним напрямом перевиконано на 36%. Це означає, що кожна хвора на цукровий діабет дитина та вагітна можуть отримати щонайменше 949 тест-смужок замість запланованих 700. Зважаючи, що визначена МОЗ України потреба у тест-смужках становить щонайменше 1460 одиниць на рік, таке досягнення дозволяє покрити 65% потреби.

Закупівля ліків та виробів медичного призначення для дитячого діалізу

Закупівлі за напрямом виконано з 40% економією для дозакупівель. Поточна загальнодержавна потреба на 100% задоволена, що дозволяє планувати поставки та подальші закупівлі протягом наступного року задля забезпечення в наявності свіжовиготовленої медичної продукції у необхідних кількостях. Саме така стратегія вважається оптимальною в міжнародній практиці.

З результатами незалежної оцінки закупівель для МОЗ України за кошти бюджету 2016 р. можна ознайомитися у звіті провідного економіста у сфері охорони здоров’я Девіда Тордрупа.

Довідкова інформація

Статус державних закупівель

Інформація про здійснення державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій постійно оновлюється на офіційному сайті МОЗ України та доступна за посиланням moz.gov.ua/zakupivli-likiv.

Про Crown Agents

Міністерство охорони здоров’я України вперше залучило Crown Agents для здійснення закупівель ліків та медичних виробів у 2015 р. Результати цих закупівель, включно з економією бюджету, що сягнула 40%, проаналізував Прашант Ядав з Мічиганського університету, про що склав незалежний звіт. Незалежну оцінку ефективності закупівель за бюджет 2016 р. здійснив провідний економіст у сфері охорони здоров’я Девід Тордруп. З нею також можна ознайомитися у звіті.

Про позитивний вплив Crown Agents на здійснення державних закупівель та боротьбу з корупцією в Україні писали The Guardian, The Economist та Kyiv Post.

Crown Agents працює з лідерами своєї справи для досягнення самодостатності й процвітання їхніх спільнот. Агенція пропонує послуги з управління ланцюгами постачань та фінансами, розробки та оцінювання проектів, проведення навчальних програм, інституційної ефективності та підвищення дохідності в державному секторі. Crown Agents працює у сфері охорони здоров’я, забезпечення сталого розвитку, корпоративного і державного управління, економічного добробуту та відновлюваної енергетики, а також у гуманітарній сфері. Агенція є зареєстрованим соціальним підприємством, що належить Фонду Crown Agents.

Додаткова інформація про Crown Agents доступна на офіційному сайті www.crownagents.com.

За матеріалами, наданими Crown Agents

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті