Міфи і правда про жирову хворобу печінки

31 Липня 2018 9:30 Поділитися

Жирова хвороба печінки виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу. Ця хвороба є дуже поширеною. Відповідно, існують численні міфи про лікування жирової хвороби, які можуть лише нашкодити. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України на своєму сайті опублікувало коментар Наталії Динник, лікаря-гастроентеролога, члена Європейської асоціації з вивчення захворювань печінки, Американської асоціації з вивчення захворювань печінки, Європейської асоціації клінічного харчування та метаболізму, щодо причин, симптомів і лікування жирової хвороби печінки.

Чому виникає жирова хвороба печінки і як вона проявляється?

Зазвичай хвороба має безсимптомний перебіг, тому для пацієнтів стає несподіванкою, коли при проведенні ультразвукового дослідження вони чують: «У вас стеатоз чи гепатоз печінки». Або ж при отриманні результатів аналізу крові встановлено підвищення печінкових проб.

Ці показники свідчать, що в печінці людини почалися зміни, викликані жировою дистрофією органу. Вони можуть з’явитися внаслідок двох причин — вживання алкоголю та надмірного відкладення вісцерального жиру при ожирінні.

Погана новина в тому, що це захворювання небезпечне. Воно може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми. Крім того, воно може зумовити виникнення цукрового діабету та серцево-судинних захворювань — інсульту та інфаркту.

Як лікувати жирову хворобу печінки: міфи і правда

Досить часто люди починають шукати диво-пігулку чи «курс крапельниць», але таке лікування не приносить стійкого ефекту та не усуває причину захворювання.

Серед поширених недоказових способів «лікування» будь-яких проблем з печінкою є практика застосування гепатопротекторів. Вірячи у цілющу силу очищення печінки, пацієнти призначають їх самі собі як універсальний засіб, що нібито допоможе підвищити стійкість печінки до шкідливих факторів і навіть відновити свої функції. У світовій же медичній практиці деякі лідери продажу наших аптек зовсім не застосовуються, оскільки не довели своєї ефективності.

На сьогодні найефективнішим засобом у лікуванні жирової хвороби печінки є модифікація способу життя — зменшення маси тіла на 7–10% шляхом дієтичних рекомендацій та занять спортом. І, звісно, обмеження вживання алкоголю, якщо він є основним фактором захворювання.

Саме зміни способу життя за допомогою здорових дієтичних звичок та фізичної активності (ходьба мінімум 10 тис. кроків на добу, аеробні тренування щонайменше 30-хвилинні 3 рази на тиждень) призводять до нормалізації рівня печінкових ферментів у сироватці крові, зменшення жирової інфільтрації печінки, зниження ступеня запалення печінки й також до зниження фіброзу печінки.

Пам’ятайте, що тривалий час захворювання печінки не проявляються вираженою симптоматикою. Тому кожному варто хоча б раз на рік проводити скринінг — здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини та перевіряти рівень печінкових ферментів у крові, у разі змін при УЗД та підвищенні печінкових проб — не йти в аптеку з проханням порадити «щось для печінки», а звернутися до лікаря. Саме лікар має встановити чіткий діагноз і призначити дієве лікування.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті