Чому не варто відмовлятися від глютену?

02 Серпня 2018 3:16 Поділитися

Лише 1% людей на планеті слід відмовитися від глютену. Усі інші спокійно і з користю для здоров’я можуть вживати продукти, що містять глютен. Як же насправді він впливає на організм і чому більшості з нас не варто дотримуватися безглютенової дієти?

Безглютенова дієта

Безглютенова дієта передбачає повну відмову від продуктів, що містять глютен. Вважається, що глютен не розчиняється у воді, тому відкладається на стінках кишечнику та погіршує його роботу. Також існує думка, що безглютенова дієта допомагає худнути та почуватися краще. Насправді для того, щоб робити будь-які висновки про користь чи шкоду глютену, потрібно дізнатися про нього більше.

Що таке глютен?

Глютен, або клейковина — запасний білок. Він міститься в зернах злаків — пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів та різних соусів. Він надає їм густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом.

Кому не можна їсти глютен?

Існує 1% людей на планеті, яким вживати глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою — глютенова ентеропатія, або целіакія. Коли пацієнти з діагнозом целіакії вживають глютен, їх імунна система створює антитіла, які пошкоджують стінки кишечнику. Саме це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина не отримує життєво необхідних елементів — заліза, фолієвої кислоти тощо.

Особам з целіакією протипоказані навіть 150 мг глютену. Спеціально для таких людей існують продукти, з яких вилучають глютен. Діагностувати целіакію можна лише за аналізом крові та біопсією. Якщо діагноз підтвердиться, безглютенова дієта дійсно необхідна.

Чому не треба відмовлятися від глютену?

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити на їх безглютенових двійників шкідливо для організму.

Перше, від чого відмовляються люди при безглютеновій дієті, —  цільнозернові злаки. Але саме вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами. Плюс такої дієти в тому, що, окрім цільнозернових злаків, люди припиняють їсти печиво, сосиски, білий хліб, кетчуп тощо. Ці продукти, окрім безневинного глютену, містять і досить небезпечні трансжири, консерванти та цукор. Таким чином, відмовляючись від них, люди справді почувають себе краще. Не існує досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають зменшити масу тіла особам без целіакії. Варто відмітити, що глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жирами та цукром.

Виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продаж. Люди, у яких не діагностовано целіакію чи алергію на глютен, добровільно переходять на безглютенову дієту, бажаючи бути в тренді. Для них така дієта може бути небезпечною для здоров’я.

Для того щоб зберегти своє здоров’я, необхідно дотримуватися збалансованого та повноцінного харчування. Будь-яка дієта не  повинна шкодити здоров’ю.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті