Серцево-судинні захворювання: чому виникають та як мінімізувати ризики

27 Вересня 2018 12:21 Поділитися

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності українців — повідомляє Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України. Водночас у більшості випадків хворобам серця можна запобігти. Напередодні Світового дня серця МОЗ розповідає про фактори ризику і профілактику серцево-судинних захворювань.

Чому виникають хвороби серця: фактори ризику

Головні фактори ризику, які призводять до серцево-судинних захворювань.

  • Надмірна маса тіла

Наразі кожен другий українець має різний ступінь надмірної маси тіла. Це, у свою чергу, може стати причиною розвитку більшості хронічних захворювань, у тому числі й серцево-судинних.

  • Підвищений артеріальний тиск

Кожен третій українець має підвищений артеріальний тиск і часто не знає про це. Підвищення артеріального тиску (артеріальна гіпертензія, гіпертонічна хвороба), яке виявляють у 25% дорослого населення України, належить до захворювань, які скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності.

  • Вживання алкоголю та тютюну

Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м’яза, розвитку інфаркту міокарда та порушення мозкового кровообігу — інсульту. Кожен п’ятий українець курить і цим, зокрема, істотно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Інтенсивне куріння з підліткового віку (понад 20 років) може скоротити життя на 20–25 років, у тому числі й через хвороби серця.

  • Низька фізична активність

Достатній рівень оздоровчої рухової активності має лише 3% населення України. Недостатня фізична активність призводить до збільшення маси тіла та розвитку захворювань серця.

  • Стрес

Стрес та тривожні стани більше ніж у 2 рази підвищують ризик серцево-судинних захворювань, а в разі хвороби — ускладнень та смерті.

  • Нездорове харчування

Головні вороги серця — це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, солі.

  • Підвищений рівень глюкози в крові

Високий рівень глюкози в крові відмічають у понад 2 млн українців, половина з яких не знають про це і, відповідно, не отримують необхідного лікування.

Як зберегти здоров’я серця: головні правила профілактики інсульту та інфаркту міокарда

  1. Правильне харчування. Віддавайте перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити.
  2. Фізична активність. Більше рухайтеся, гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся спортом. У середньому доросла людина повинна щодня ходити пішки на відстань не менше 3 км (або не менше 30 хв).
  3. Стресостійкість. Уникайте стресів та вчіться справлятися з ними.
  4. Здоровий спосіб життя. Відмовтеся від куріння та алкоголю.
  5. Контроль тиску та рівня глюкози в крові. Контролюйте свій артеріальний тиск та рівень глюкози в крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини становить 120/80 мм рт. ст. Для більшості людей нормальними вважаються всі показники артеріального тиску, які не перевищують 139/89 мм рт. ст. Оптимальний рівень глюкози в капілярній крові (при заборі крові з пальця) — 3,3–5,5 ммоль/л.
  6. Регулярний медогляд. Регулярно відвідуйте свого терапевта чи сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, та вчасно проходьте профілактичні скринінги. За необхідності ваш лікар може призначити швидкий тест на тропонін.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті