Ожиріння у підлітковому віці підвищує ризик захворіти на рак підшлункової залози у майбутньому

14 Листопада 2018 1:32 Поділитися

Нове дослідження пов’язує ожиріння підлітків з підвищенням ризику розвитку раку підшлункової залози в 4 рази в майбутньому. Результати дослідження також дозволяють припустити, що надмірна маса тіла і навіть наближення до верхньої межі діапазону нормальних значень маси тіла у чоловіків можуть підвищувати ризик розвитку раку підшлункової залози. Результати дослідження опубліковані онлайн у «Cancer», рецензованому журналі Американського онкологічного товариства (American Cancer Society).

Рак підшлункової залози є 6-ю найчастішою причиною смерті від ракових захворювань у світі, і згідно з результатами досліджень ризик його розвитку підвищується за наявності ожиріння в дорослому віці. Науковці з Ізраїлю вирішити дослідити, чи впливає ожиріння в підлітковому віці на ризик розвитку раку підшлункової залози. Із цією метою вони проаналізували дані більше ніж 1 млн чоловіків та близько 700 тис. жінок, що пройшли обов’язкове медичне обстеження у віці 16–19 років в період 1967–2002 рр. Захворюваність на рак підшлункової залози визначали станом на 2012 р. за даними Національного реєстру раку Ізраїлю (Israeli National Cancer Registry).

Середній час спостереження становив 23,3 року, протягом якого було виявлено 551 новий випадок захворювання на рак підшлункової залози, у тому числі 423 випадки раку серед чоловіків та 128 — серед жінок. У порівнянні з особами з нормальною масою тіла у пацієнтів з ожирінням ризик розвитку раку підшлункової залози був вищим у 3,67 раза у чоловіків та у 4,07 раза у жінок.

У чоловіків наближення до верхньої межі діапазону нормальних значень маси тіла та надмірна маса тіла асоційовані з 49 і 97% підвищенням ризику розвитку раку відповідно у порівнянні із значеннями індексу маси тіла, наближеними до нижньої межі діапазону нормальних значень.

Таким чином, частка осіб, що в підлітковому віці мали надмірну масу тіла або ожиріння, становить 11% всіх захворювань на рак підшлункової залози.

Науковці припускають, що дане підвищення ризику спричинене активацією системного запального процесу, спровокованого жировою тканиною.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті