Інсульт: як оцінити ризик розвитку і що зробити, щоб його уникнути

19 Грудня 2018 3:57 Поділитися

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), понад 90% всіх смертей в нашій країні (близько 600 тис. на рік) спричинені хронічними неінфекційними захворюваннями. Вони також є головними причинами інвалідності серед людей старшої вікової групи. Одним з найчастіших хронічних неінфекційних захворювань є інсульт, який загрожує кожному п’ятому українцю.

Потенційні причини інсульту та інших неінфекційних захворювань: фактори ризику

Хронічні неінфекційні захворювання, серед яких хвороби серця, інсульт, рак, цукровий діабет та хронічні хвороби легень, об’єднують не тільки величезний вплив на тривалість та якість життя людей, але й спільні причини виникнення. Головні фактори ризику — це:

  • нездорове харчування;
  • малорухливий спосіб життя;
  • куріння;
  • зловживання алкоголем;
  • забруднення повітря;
  • високий артеріальний тиск (артеріальна гіпертензія);
  • підвищений рівень холестерину у крові.

Ще одна особливість, яка об’єднує ці неінфекційні захворювання в разі наявності факторів ризику, — чим довше нічого не робити для профілактики, тим більша загроза ускладнень і важчими будуть їх наслідки.

Щороку в Україні виникає 120–150 тис. інсультів, але абсолютної більшості з них можна уникнути. Результати наукових досліджень свідчать, що близько 90% всіх інсультів обумовлені 10 факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати. У світі майже половина всіх інсультів пов’язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 — з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/— з поганим харчуванням, понад 1/— з надмірним рівнем холестерину, до 1/— з ожирінням, до 1/10 — з курінням та до 1/10 — з миготливою аритмією.

Згідно з результатами міжнародного дослідження INTERSTROKE, у країнах Центральної та Східної Європи вплив цих факторів ризику дещо відрізняється: до половини всіх інсультів обумовлені високим рівнем холестерину, понад 40% — артеріальною гіпертензією, понад 25% — нездоровим харчуванням, близько 20% — хворобами серця (зокрема миготливою аритмією), майже 20% — недостатньою фізичною активністю, до 15% — психо-соціальними причинами, майже 15% — курінням, понад 5% — цукровим діабетом, до 5% — ожирінням та ще до 5% — зловживанням алкоголем.

Зверніть особливу увагу на артеріальну гіпертензію, миготливу аритмію та підвищений холестерин — вагомі чинники ризику інсульту, впливу яких можна легко уникнути, якщо приймати правильні ліки. Чи є у вашій родині люди з факторами ризику?

Як можна самому визначити ризик інсульту: онлайн-інструменти

Якщо ви самі не хочете стати жертвою інсульту та бажаєте убезпечити від цієї руйнівної хвороби своїх близьких, почніть з оцінювання ризику інсульту. Це можна зробити за допомогою спеціальних калькуляторів, таких як Stroke Riskometer або QStroke. Stroke Riskometer можна безкоштовно завантажити на Apple Store або Google play. QStroke доступний безкоштовно англійською.

Загальний ризик судинних катастроф (інфаркту міокарда, інсульту, смерті від судинного захворювання) можна визначити за допомогою калькулятора ASCVD Risk Estimator Plus.

Що робити, якщо ризик інсульту підвищений

Якщо ризик інсульту чи інших судинних катастроф у вас підвищений (навіть помірно), зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта. Він проконсультує щодо профілактики судинних захворювань, а за потреби скерує до кардіолога чи судинного невролога.

Не допустити появу хвороби чи її ускладнення набагато краще, ніж їх лікувати. У разі підвищеного ризику інсульту чи інших тяжких судинних хвороб ваш лікар призначить відповідне профілактичне лікування і дасть рецепт на «доступні ліки». За рецептом лікаря ви можете отримати лікарські засоби в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. Нині у програмі бере участь 261 препарат (з них 59 — безоплатні) для профілактики та лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми, цукрового діабету 2-го типу.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті