Вітамін D: чи варто приймати його задля профілактики

19 Грудня 2018 5:39 Поділитися

Вітамін D бере участь у правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції та навіть ріст волосся. А з його браком пов’язують схильність до депресивних станів, слабкість м’язів у спортсменів, навіть синдром полікістозних яєчників. Але чи варто приймати вітамін D для профілактики? Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України на своєму сайті зробило ґрунтовний огляд наукової літератури, зокрема метааналізів за 2018 р., щодо того, коли вітамін D і його добавки дієві, а в яких випадках — ні.

Метааналіз — це найвищий, найдостовірніший наразі спосіб аналізу даних щодо ефективності тих чи інших препаратів. За допомогою цього методу збирають усі доступні, коректно проведені дослідження і на їх основі роблять висновок.

Чи допоможе вітамін D запобігти ламкості кісток, депресії та раку

Раніше повідомляли, що вітамін D у людей старшого віку на 15% знижує ламкість кісток, і на 30% — ризик перелому шийки стегна. А людей, які в похилому віці мають переломи, часто знижений (менше 30 нг/мл) рівень вітаміну D.

Але дослідження понад 50 тис. американців віком старших за 50 років не показало ефективності рутинного прийому вітаміну D та кальцію для запобігання переломам кісток. І навіть підвищення дози вітаміну не допомогло йому краще виконувати цю місію — про це свідчить провідний журнал «The Lancet» у публікації за жовтень 2018 р.

Метадослідження людей з депресією, що приймали вітамін D у пігулках, не показало ефективності цих добавок. Не показана також користь вітаміну D у запобіганні раку.

Коли вітамін D може бути ефективним

Вітамін D не знижував загальні маркери запалення в організмі, однак показана ефективність вітаміну D в запобіганні хвороб верхніх дихальних шляхів та загострень астми. Є дані, що вітамін D може бути корисним при синдромі полікістозних яєчників. Дослідження за участю американців, що приймали вітамін D, свідчать про його користь у запобіганні передчасної смерті, втім, такі дослідження неідеально сплановані. У запобіганні чи лікуванні серцево-судинних хвороб метааналіз не показує користі вітаміну D, але є певні свідчення, що він добре впливає на стан артерій.

Про причини популярності й норми вітаміну D

Не припиняють точитися дискусії стосовно того, що слід вважати нормою. Тому слід зважати, що приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров’я.

Ми отримуємо вітамін D, побувши на сонці або разом із їжею: жирною рибою та яйцями. І зазвичай цього достатньо для того, щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну.

Групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, є люди з ожирінням (індекс маси тіла понад 35), вегани, особи із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, люди літнього віку, особливо якщо вони не виходять з дому. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять — не марнуйте гроші.

Перш ніж купувати пігулки, порадьтеся з лікарем. Причина браку вітаміну може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишечнику, наприклад, і лікувати слід причину, а не один з її наслідків. Бо вітамін, який ми споживаємо в пігулках, має ще ефективно всмоктатися в кишечнику і пройти зміни в печінці та нирках. Пігулки все одно не гарантують належного рівня.

Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку. А щоб уникнути переломів, запобігайте падінням — робіть вправи на баланс. А взимку, щоб не впасти, носіть зручне взуття й уникайте ожеледиці.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті