Як відрізнити грип від ГРВІ

28 Грудня 2018 12:12 Поділитися

Чому вірус грипу вважається сильнішим та більш небезпечним, ніж гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ)? Як відрізнити симптоми грипу та ГРВІ? Коли треба викликати екстрену допомогу? Відповіді на ці та інші питання дає Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України.

Чим відрізняються симптоми грипу і ГРВІ

Різниця між грипом та ГРВІ насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей), а збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов’язані генетично та належать до різних груп захворювань.

ГРІ — гостра респіраторна інфекція — найширше поняття, що включає респіраторні інфекції, спровоковані як вірусами (ГРВІ — переважна більшість випадків), так і бактеріями (бактеріальні ГРІ виникають значно рідше).

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає в тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям «розбитості» та загального нездужання.

Симптоми Грип ГРВІ
Різкий та гострий початок хвороби Характерний. Людина часто навіть може вказати конкретний час, коли захворіла Нехарактерний. Початок хвороби зазвичай поступовий
Температура тіла Підвищується різко, зазвичай вище 38 ºС Може бути, але зазвичай в межах 37–37,5 ºС
Нежить, закладеність носа Може з’явитися на 2–3-й день як ускладнення Виникає в перші дні, часто — перший симптом ГРВІ
Чхання Найчастіше немає Найчастіше є
Кашель Найчастіше з’являється на 2-гу добу захворювання, часто спричиняє біль за грудниною Не різко виражений, найчастіше з’являється одразу, разом з болем у горлі
Біль у горлі Зазвичай нехарактерний, може з’явитися на 3–4-й день захворювання Найчастіше з’являється одразу, має виражений характер
Головний біль, біль у м’язах Є Одразу немає, може з’явитися, якщо виникають ускладнення
Відчуття втоми, млявість Є Виникає, якщо висока температура тіла тримається більше доби
Безсоння Є і може зберігатися ще 2–3 тиж після хвороби Може з’явитися, якщо висока температура тіла тримається більше доби
Дискомфорт в очах Часто з’являються почервоніння очей, світлобоязнь, сльозотеча При аденовірусній інфекції може виникати відчуття піску в очах, при інших ГРВІ найчастіше немає

Збудники, симптоми та перебіг ГРВІ

Оскільки існує дуже багато різних вірусів — збудників ГРВІ, то форма перебігу захворювання в кожному конкретному випадку залежить від того, яким саме вірусом заразилася людина. Як правило, ці віруси найбільш активні у холодні пори року та переважно уражують слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, а також вуха, носа, горла тощо.

Найпоширенішим збудником ГРВІ є риновірус. Цей вид вірусу розмножується в клітинах епітелію порожнини носа, провокуючи місцеве запалення. Саме тому передусім з’являються такі симптоми ГРВІ, як нежить, закладеність носа, біль у горлі та кашель. ГРВІ прогресує кілька днів, а потім людина самостійно одужує без спеціального лікування.

Дуже важливо не займатися самолікуванням, а звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта.

Перебіг риновірусної інфекції може бути у важчій формі у осіб з ослабленим імунітетом.

Ускладнення ГРВІ — це зазвичай запалення носових ходів та середнього вуха. ГРВІ може стати причиною або посилити симптоми деяких хронічних захворювань дихальних шляхів, таких як бронхіальна астма.

Збудники, симптоми та перебіг грипу

Тяжкість перебігу грипу залежить від таких факторів:

  • імунітет;
  • штами вірусу та вторинних бактеріальних інфекцій, які можуть розвиватися як ускладнення після зараження вірусом грипу;
  • наявність будь-якого іншого захворювання;
  • певні генетичні особливості організму.

Різні комбінації усіх цих факторів пояснюють той факт, що одні люди хворіють грипом практично без прояву зовнішніх симптомів, а у інших вірус грипу викликає серйозні ускладнення та порушення або навіть стає причиною смерті.

Запальний процес і, відповідно, підвищення температури тіла до 38 ºС є нормальною реакцією організму на збудника, оскільки дозволяє боротися з інфекцією та поступово одужувати. Однак висока температура тіла (понад 39 ºС) є небезпечною, тому її слід знижувати. Іншими характерними симптомами грипу є головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, втрата апетиту, можливо, нудота, кашель, що може тривати більше 2 тиж. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтеся самолікуванням — при появі перших ознак звертайтеся до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і в нижніх дихальних шляхах, що частково пояснює здатність цього вірусу викликати тяжкі форми захворювання. Ще одним важливим фактором, що відрізняє грип від ГРВІ та робить вірус грипу настільки небезпечним, є ймовірність розвитку вторинних бактеріальних інфекцій. Такі бактеріальні інфекції часто стають причиною погіршення стану хворого через пошкодження легеневої тканини, посилення запального процесу та серйозні порушення функцій органів дихання.

Щорічна вакцинація проти грипу знижує ризик захворіти на грип, ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня в національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власні кошти громадян.

Небезпечні симптоми: коли треба викликати екстрену допомогу

Телефонуйте 103, якщо з’явилися небезпечні ознаки:

  • задишка;
  • висипи на шкірі;
  • кровохаркання;
  • синюшний відтінок шкіри;
  • блювання та діарея;
  • біль в грудях;
  • зниження артеріального тиску;
  • сповільнений пульс;
  • аритмія;
  • порушення свідомості;
  • судоми.

Ці симптоми ігнорувати в жодному разі не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті