Забезпечення населення ліками — скільки грошей передбачила держава на 2019 р.

03 Січня 2019 1:44 Поділитися

МОЗ України на своєму сайті розмістило інформацію щодо розвитку системи охорони здоров’я у 2019 р. Відносно забезпечення населення лікарськими засобами Міністерство наводить наступні дані.

Державні закупівлі

У 2019 р. у Державному бюджеті України на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів передбачено 6,58 млрд грн. — на 626 млн грн. більше, ніж у попередні роки. У програму державних закупівель входять такі ліки та медичні вироби для лікування важких захворювань, що потребують тривалого та/або дороговартісного лікування: онкології у дітей та дорослих, туберкульозу, вірусних гепатитів В та С, ВІЛ/СНІД та ін. Також із державного бюджету виділено кошти на лікування рідкісних захворювань: гемофілії типу А або В, або хвороби Віллебранда, бульозного епідермолізу, ювенільного ревматоїдного артриту, легеневої артеріальної гіпертензії, імунодефіцитних станів тощо. Загалом за 41 напрямом державної програми закуповуються близько 500 препаратів та більше 700 медичних виробів.

На 10% збільшено фінансування закупівель лікарських засобів для лікування онкологічних захворювань у дорослих, гемофілії, розсіяного склерозу, а також для низки дитячих програм (муковісцидоз, нанізм, дитячий церебральний параліч, гепатит та ін.), для громадян з орфанними захворюваннями (хвороба Гоше, легенева артеріальна гіпертензія, бульозний епідермоліз, муковісцидоз дорослих). Окрім того, у 2019 р. виділено додаткове фінансування на лікування пацієнтів за напрямом дитячої онкології у розмірі 73 млн грн., 415 млн грн. для пацієнтів за напрямом дорослої онкології та 138 млн грн. для хворих за напрямом серцево-судинних хвороб. Важливим рішенням було вперше виділити кошти для дорослих з ювенільним ревматоїдним артритом і первинними імунодефіцитами, оскільки раніше пацієнти із цими діагнозами після 18 років не отримували від держави життєво важливих ліків.

Програма «Доступні ліки» — 1 млрд грн.

Програма «Доступні ліки» продовжує бути пріоритетом Уряду. У 2019 р. українці й надалі отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це в Державному бюджеті виділено 1 млрд грн.: 250 млн грн. на регіональну субвенцію і 750 млн — на забезпечення функціонування програми через НСЗУ.

У 2019 р. програма очікує на серйозну трансформацію. Передбачається, що з 1 квітня програма відійде до Національної служби здоров’я України (НСЗУ), тобто контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів — НСЗУ.

Нова модель фінансування передбачає, що всі адміністративні механізми програми стануть автоматизованими та централізованими. Це сприятиме оперативному реагуванню на нестачу фінансування у тому чи іншому регіоні. НСЗУ як єдиний фінансовий оператор програми зможе самостійно, без рішення місцевої ради, перерозподіляти фінансування між регіонами, де є більший попит на ліки за програмою і тими, де є надлишок.

Перехід на нову модель фінансування передбачає обов’язкове запровадження електронного рецепта. Отже, з 1 квітня 2019 р. «Доступні ліки» почнуть відпускатися за номером рецепта, який система надсилатиме смс-повідомленням на мобільний телефон пацієнта.

Для того щоб МОЗ України та НСЗУ мали достатньо часу для впровадження нових механізмів роботи програми, а пацієнти продовжували безперебійно отримувати ліки за програмою, Уряд передбачив у бюджеті кошти на І кв. 2019 р. за старою моделлю фінансування: 250 млн грн. — окрема субвенція з державного бюджету.

Відшкодування вартості препаратів інсуліну за кошти державного бюджету — 841 млн грн.

У бюджеті МОЗ України на 2019 р. вдалося закласти на відшкодування вартості препаратів інсуліну за кошти державного бюджету 841 млн 175 тис. грн. Ці гроші покриють 87% від загальної потреби. Лише 13% від потреби мають бути забезпечені з місцевих бюджетів. Уже зараз завдяки електронному реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, місцева влада може дуже точно спланувати фінансування потреби в кожному регіоні, щоб не допускати перерв у забезпеченні пацієнтів.

Потреба в інсулінах визначається відповідно до даних електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії. Це відкритий прозорий реєстр, який дозволяє розраховувати загальну потребу в інсулінах відповідно до фактичної кількості отриманих хворими препаратів інсуліну.

У 195 896 українців діагностовано цукровий діабет І типу, їм потрібна щоденна інсулінотерапія. Усі пацієнти отримують потрібний їм інсулін безоплатно або з невеликою доплатою — в аптеці за рецептом лікаря.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Онуфрий 03.01.2019 4:37
В конечном итоге все равно имеем лекарства за свой счёт в любых больницах и поликлиниках!
провизор 04.01.2019 9:46
Не мы имеем, а нас имеют. Два раза. Платим налоги, а потом платим за лекарства. Здобули!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті