Асоціація AMOMD™ взяла участь у 4-му глобальному форумі з медичних виробів ВООЗ

Нещодавно відзначивши свою 6-ту річницю, Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» AMOMD™ (далі — Асоціація) продовжує розширяти свої горизонти, цього разу вже делегуючи своїх уповноважених осіб для участі у спеціалізованій події міжнародного рівня — у четвертому глобальному форумі з медичних виробів ВООЗ (4th WHO Global Forum on Medical Devices — далі 4GFMD), який відбувся з 13 до 15 грудня 2018 р. у м. Вішакхапатам (Республіка Індія).

Представляючи інтереси членів Асоціації, у 4GFMD взяли участь президент Павло Харчик та виконавчий директор Дар’я Бондаренко.

Організатором заходу виступила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ; World Health Organization — WHO) за підтримки Міністерства охорони здоров’я Республіки Індія.

У форумі взяли участь близько 1000 міжнародних та національних делегатів зі 192 країн світу.

Як зазначає ВООЗ, ця подія є головною можливістю для поширення та обміну інформацією про медичні вироби для глобального здоров’я.

Так, метою даного форуму ВООЗ визначила наступне:

  • обмін найкращими практиками регулювання, оцінки та управління медичними виробами;
  • демонстрація розробок та використання інноваційних і доступних технологій медичних виробів для реагування на глобальні пріоритети у сфері охорони здоров’я;
  • обмін інструментами та рекомендаціями ВООЗ щодо медичних виробів для кращого їх впровадження.

Робота 4GFMD в цілому була побудована за тим же принципом і підходами, що і поперед­ні 3 заходи (доречно відмітити, що 1-й форум відбувся у Бангкоку в 2010 р., 2-й та 3-й — у Женеві в 2013 та 2017 р.).

Триденну програму 4GFMD було складено таким чином, що вона передбачала можливість відвідувати найбільш доцільні для кожної сторони-учасниці воркшопи та семінари в паралельних сесіях.

Так, програма 4GFMD включала публічні активності з наступних тем: кращі практики, виклики, нові інструменти та інновації, регулювання, оцінка та управління (закупівля, технічні специфікації, благодійність, підтримка та належне безпечне використання) медичних виробів. Окремо слід відмітити сесію з питань номенклатури та класифікації медичних виробів, адже ці питання нині є актуальними для України.

«У ході 4GFMD ми познайомилися з багатьма представниками світової бізнес-спільноти ринку медичних виробів, виявили намір та готовність до подальшої комунікації та співпраці з ними. Особливо ми раді особистому знайомству з командою ВООЗ, яка опікується питаннями виключно медичних виробів, а саме з Adriana Velazquez Berumen, Senior Advisor on Medical Devices Medicines and Health products Department WHO (Geneva, Switzerland), та з Ralph F. Ives, Executive Vice President Advanced Medical Technology Association (AdvaMed, USA).

Також ми зустріли вже друга та партнера Асоціації Марка Уесмута (Mark Wasmut), СЕО в Global Medical Device Nomenclature Agency (UK), який модерував сесію з питань номенклатури медичних виробів, сучасних світових практик та підходів до класифікації.

З М. Уесмутом обговорили стан впровадження української номенклатури медичних виробів, відкриті технічні питання, доповідь та позицію Єврокомісії з питання обрання безкоштовної класифікації медичних виробів як одну з вимог нових Регуляцій (Директив) ЄС 2017 р.

З паном Ralph F. Ives ми обговорили можливість набуття членства Асоціації в Global Medical Technology Alliance (GMTA), який на світовому рівні об’єднує національні або регіональні асоціації медичних технологій (медичних виробів, діа­гностичних засобів та обладнання).

GMTA — це альянс, у рамках якого учасники обмінюються інформацією та спільно розроб­ляють і пропагують політику, яка заохочує інновації для задоволення потреб пацієнтів у сфері охорони здоров’я, координують спільні політичні позиції для ефективного представництва на глобальному рівні в галузі медичних технологій, загалом і на таких форумах, як ВООЗ, Світовий банк, Всесвітня організація інтелектуальної власності та Світова організація торгівлі.

Наприкінці грудня 2018 р. Правління Асоціації схвалило ідеологію інтеграції AMOMD™ до GMTA у якості повноправного члена. Тепер ми маємо виконати ряд умов для формування та подачі нашої заявки. Безумовно, ми маємо надію на успішний процес вступу, що відкриє для Асоціації та її членів нові горизонти», — зазначає Д. Бондаренко.

«Нас як Асоціацію на цьому форумі цікавив перш за все індикатор регуляторного стану ринку, оскільки провідною функцією Асоціації та завданнями, які з цього слідують, є саме створення максимально прозорих та чітких регуляторних правил гри на ринку та забезпечення підтримки вільної конкуренції на ньому.

Перебуваючи на форумі, ми для себе відмітили досить високий рівень адаптованості українського законодавства щодо медичних виробів до відповідного європейського, а також його правильний і коректний вектор розвитку», — коментує П. Харчик.

Презентовані матеріали 4GFMD та звіт щодо заходу ВООЗ будуть доступні членам Асоціації наприкінці січня 2019 р., за результатами опрацювання яких також Асоціацією буде підготовлено ще одну статтю, якою ми поділимося з читачами «Щотижневика АПТЕКА».

Додатково слід відмітити, що Асоціація у січні–лютому оприлюднить свій громадський рейтинг за підсумками комунікації з профільними для ринку медичних виробів центральними органами виконавчої влади у 2018 р.

Такий зріз зможе показати кількісний і якісний стан взаємодії між ринком та регулятором, виявити, якщо є, слабкі місця та покращити їх у майбутньому, зокрема, за такими критеріями, як розгляд звернень Асоціації, проведені зустрічі/засідання на прохання Асоціації, ініціативність щодо нормативно-правових актів/підтримка ініціатив Асоціації.

Дар’я Бондаренко,
виконавчий директор Асоціації
Павло Харчик,
президент Асоціації
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті