На обговорення винесено проект технічного регламенту на косметичну продукцію

10 Січня 2019 11:39 Поділитися

8 січня Міністерство охорони здоров’я України опуб­лікувало для громадського обговорення проект постанови Кабінету міністрів України, яким пропонується затвердити Технічний регламент на косметичну продукцію та план заходів з його впровадження. Його розроблено з метою підвищення якості косметичної продукції на виконання зобов’язань України щодо імплементації положень актів законодавства ЄС до національного законодавства. Проект відповідає Закону України від 15.01.2015 р. № 124-VII «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», Правилам розроблення проектів технічних регламентів, що затверджуються Кабінетом Міністрів України та розроблений на основі актів законодавства Європейського Союзу, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 червня 2012 р. № 708.

Реалізація впровадження Технічного регламенту передбачає встановлення нових вимог до інгредієнтів, що використовуються в косметичній продукції та до процедур оцінювання її безпеки. У разі прийняття документа виробники зможуть використовувати тільки дозволені барвники, консерванти та УФ-фільтри, а на ринок надходитиме лише продукція, для якої юридична або фізична особа призначена як «відповідальна особа». Відповідальна особа здійснюватиме нотифікацію продукції, яка вводиться в обіг, спів­працюватиме з наглядовими органами, вестиме досьє та забезпечуватиме виконання інших зобов’язань, визначених регламентом.

Також пропонується розширити перелік інгредієнтів, заборонених до використання у виробництві косметичної продукції, — з 400 інгредієнтів до 1328. Згідно з проектом наноматеріали, що використовуються в косметичній продукції, мають визнаватися на рівні ЄС та повинні забезпечувати високий рівень захисту здоров’я, за винятком використовуваних в якості барвників, УФ-фільтрів і консервантів, які регулюються окремим пунктом регламенту.

Розроблено й вимоги до маркування державною мовою. Серед них — введення в обіг тільки після зазначення на упаковці косметичної продукції відповідної інформації, нанесеної незмивним, видимим шрифтом, що легко читається. Список інгредієнтів пропонується складати в порядку убування маси інгредієнтів на момент їх додавання в продукцію. У той же час барвники пропонується зазначати в будь-якому порядку, крім тих, що призначені для фарбування волосся. У разі необхідності виробник зможе зазначити поруч із текстом державною мовою його переклад, а для експорту нові вимоги дозволять маркування будь-якими мовами.

Державний ринковий нагляд за дотриманням вимог нового технічного регламенту в разі прийняття постанови здійснюватиметься згідно із Законом України від 02.12.2010 р. № 2735-VI «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Перевірки продукції та суб’єктів господарювання проводитимуться на основі інформації, зазначеної в досьє на косметичну продукцію, а також шляхом лабораторних перевірок зразків у разі необхідності.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті