Проект «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» за 3 роки виконано лише на чверть, понад 72% коштів не використано — Рахункова Палата

10 Січня 2019 5:15 Поділитися
Рахункова палата України підготувала звіт про результати аудиту ефективності використання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Аудитом встановлено, що проект завдяки системній підтримці Світового банку є поштовхом до якісних перетворень у галузі охорони здоров’я. Водночас суттєві недоліки в організації виконання субпроектів, низькі темпи реалізації заходів, значна частина яких за змістом та витратами не відповідає цілям Проекту, негативно впливають на його результативність та створюють ризики належної продуктивності витрат коштів держбюджету та використання міжнародної позики.

Проект, термін виконання якого — 2015–2020 рр., передбачає підвищення якості надання медичних послуг у регіонах з акцентом на первинній та вторинній профілактиці серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також поліпшенні ефективності системи охорони здоров’я. Для його реалізації на початку 2015 р. було залучено майже 215 млн дол. США позики від МБРР.

88,3% позики (189,53 млн дол.) спрямовується на фінансування субпроектів у 8 областях (як субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам) на реформування регіональних систем охорони здоров’я. Проте у 2015–2017 рр. та протягом 9 міс 2018 р. з державного бюджету місцевим бюджетам перераховано лише 1,4 млрд грн. субвенції (27,9% позики). А заходи, передбачені за кошти позики, виконані на чверть.

За субпроектами більшу частину коштів передбачено спрямувати на закупівлю медичного обладнання, меблів, інвентарю та витратних матеріалів, передбачена реконструкція і капітальний ремонт приміщень відділень екстреної медичної допомоги та діагностики лікарень інтенсивного лікування, амбулаторій сімейної медицини у Волинській, Дніпропетровській, Рівненській областях. Також запланована закупівля автомобілів спецмедпризначення для Закарпатської (22) та Рівненської (18) областей; 35 автомобілів для збору аналізів та 7 пересувних амбулаторій для Полтавської обл.

Передбачено також використання коштів позики на проведення навчання за кордоном (фактично ж переважно для головних лікарів і керівного складу профільних підрозділів облдержадміністрацій) та в Україні (для медпрацівників).

У Рахунковій палаті зазначають, що Міністерство охорони здоров’я (координатор проекту) та Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Львівська, Полтавська і Рівненська облдержадміністрації (виконавці субпроектів) не забезпечили у встановлені терміни освоєння коштів субвенції на реалізацію заходів субпроектів з реформування регіональних систем охорони здоров’я, які фінансуються коштами позики МБРР.

З передбачених коштів на реалізацію обласних субпроектів, спрямованих на профілактику, раннє виявлення та лікування серцево-судинних і онкологічних захворювань, поліпшення якості та ефективності медичної допомоги, освоєно у вигляді субвенції 45,5 млн дол. (24% позики). Ще 7,3 млн дол. знаходяться на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ. Решта — 72% позики — незатребувана регіонами та перебуває на рахунку МБРР.

«Одним з індикаторів ефективності Проекту є те, що понад 72% коштів на субпроекти лишаються невикористаними на рахунку МБРР, а це майже 137 млн дол. При цьому Україна за рахунок коштів державного бюджету сплатила майже 3 млн дол.  як комісію та відсотки за позикою, у тому числі за невикористані кошти», — наголошує Андрій Майснер, член Рахункової палати, відповідальний за проведення аудиту.

Високий рівень освоєння коштів позики відзначається на Львівщині (99%). Натомість у Закарпатській обл. він становить 63%, Запорізькій — 57%, а в Полтавській, Рівненській, Вінницькій, Дніпропетровській, Волинській — від 31 до 9%. При цьому в 2 останніх областях значна частина заходів пов’язана з будівництвом, капремонтом і реконструкцією приміщень медзакладів, що збільшує час освоєння коштів позики.

Реалізація заходів, які безпосередньо впливають на поліпшення охорони здоров’я (придбання медичного обладнання, витратних матеріалів, автомобілів швидкої допомоги), розпочалася лише з кінця 2017 р. Заходи з придбання обладнання, інвентарю та витратних матеріалів виконано на 27%. Наявні непоодинокі факти невведення в експлуатацію придбаного медичного обладнання через відсутність приміщень для його розміщення. Водночас оплата супутніх послуг — консультантів, перекладачів, проведення навчань, тренінгів та конференцій — здійснюється без затримок у часі та майже в повному обсязі.

Аудитори вказують на високий ступінь ризику невиконання субпроектів у заплановані проектом терміни та неефективного використання коштів позики коштів держбюджету на її обслуговування.

Про виявлені під час контрольного заходу факти, що містять ознаки кримінальних правопорушень, буде поінформовано Генеральну прокуратуру України.

За матеріалами www.ac-rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті