ДРС інформує щодо уніфікованих форм актів

Державна регуляторна служба України (ДРС) повідомляє, що нею розглянуто проекти уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю). Наразі розглянуто проекти актів у 12 сферах державного нагляду (контролю), серед яких перевірок аптек можуть торкнутися наступні:

Державний нагляд (контроль) у сфері містобудівної діяльності Державна архітектурно-будівельна інспекція України
Державний нагляд (конт­роль) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Перевірок господарської діяльності з медичної практики може стосуватися:

Державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності з медичної практики Міністерство охорони здоров’я України

ДРС інформує щодо уніфікованих форм актівНагадуємо, що уніфіковані форми актів, які складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю), розробляються на підставі критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів нагляду (контролю).

Станом на 16 січня 2019 р. з 85 сфер державного нагляду (контролю) до ДРС направлено проекти постанов Уряду про затвердження критеріїв у 74 сферах, з яких затверджено критерії у 37 сферах. Серед них є 3 вищезазначені, а також інші, за якими проекти актів ще не розроблено:

Державний нагляд (контроль) у сфері діяльності з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державний нагляд (контроль) у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Державний нагляд (контроль) щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін
Державний нагляд (конт­роль) у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення

До ДРС поки не направлялися постанови про затвердження критеріїв оцінки ступеня ризику у сферах додержання законодавства про захист прав споживачів і метрології та метрологічної діяльності, нагляд (контроль) за якими здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.

Також поки відсутні постанови про затвердження критеріїв оцінки ступеня ризику для здійснення Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) своїх інспекційних повноважень у сферах:

  • культивування рослин, розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на територію Украї­ни, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що підлягає ліцензуванню;
  • додержання вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів);
  • дотримання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів.

Що стосується перевірок у сфері обігу медичних виробів, Держлікслужба нещодавно виклала власну позицію з урахуванням роз’яснення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

До затвердження критеріїв, діяльність усіх суб’єктів господарювання відноситься до такої, що має незначний ступінь ризику. Незважаючи на їх відсутність у багатьох сферах, на інспекційному порталі inspections.gov.ua у розділі Річних планів перевірок відповідна категорія «Ступінь ризику» відображає попередньо оцінені ризики від здійснення діяльності усіма запланованими до перевірки суб’єктами господарювання. Уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення перевірок у вказаних сферах, поки також не розроблено та не оприлюднено у встановленому порядку.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.drs.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті