Як гарна пам’ять може допомогти менше їсти

23 Січня 2019 12:19 Поділитися

Як хороша пам'ять може допомогти менше їстиКлітини мозку, відповідальні за пам’ять, відіграють важливу роль у харчовій поведінці після прийому їжі. Це відкриття може стати ключовим фактором у розумінні природи розвитку та боротьбі з ожирінням. Так, згідно з результатами нового дослідження, нейрони гіпокампу — області мозку, відповідальної за формування спогадів, визначають формування харчової поведінки після прийому їжі, консолідуючи пам’ять про спожиту їжу. Результати дослідження опубліковані в журналі «eNeuro».

Спогади про нещодавно спожиту їжу можуть служити потужним механізмом контролю харчової поведінки, оскільки вони надають людині інформацію про останній прийом їжі, що, ймовірно, переважає більшість гормональних і мозкових сигналів, що генеруються цим прийомом їжі. Цікаво, що області мозку, які дозволяють пам’яті контролювати майбутню харчову поведінку, у значній мірі невідомі.

Клітини гіпокампа отримують сигнали про стан голоду та взаємодіють з іншими областями мозку, які є важливими для початку і припинення споживання їжі. Дослідники вирішили визначити, чи порушення функції гіпокампа після їди може сприяти прийому їжі пізніше, коли ці клітини будуть функціонувати нормально.

Вчені перевірили це припущення, використовуючи передовий метод під назвою «оптогенетика», що використовує світло для управління окремими клітинами. Використання цієї методики для інгібування клітин гіпокампа після того, як піддослідні тварини поїли, змусило тварин швидше почати їсти знову і споживати майже вдвічі більше харчів під час наступного прийому їжі, хоча клітини гіпокампу більше не пригнічувалися, коли тварини їли наступного разу. Цей ефект спостерігався незалежно від того, яку їжу пропонували піддослідним тваринам.

Цікаво, що  тварини з’їдали більше сахарину після того, як функцію гіпокампу було інгібовано. Можливо, це було пов’язано з тим, що сахарин — це некалорійний підсолоджувач, що провокує формування дуже малої кількості хімічних сигналів у шлунково-кишковому тракті. Тож вчені прийшли до висновку, що ефект, який спостерігався, швидше за все, пояснюється впливом на консолідацію пам’яті, а не на порушення здатності обробляти сигнали від шлунково-кишкового тракту.

Отримані результати будуть мати значні наслідки для розуміння причин розвитку ожиріння та способів його лікування. Це дослідження підтримує ідею того, що методи, які сприяють формуванню спогадів про кількість та час прийому їжі, можуть виявитися перспективними стратегіями для зменшення кількості спожитої їжі та сприяння зниженню маси тіла.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті