Офіс великих платників податків повідомляє про викриття схеми ухилення фармкомпанії від податків

23 Січня 2019 2:48 Поділитися

Офіс великих платників податків повідомляє про викриття схеми ухилення фармкомпанії від податківОфіс великих платників податків Державної фіскальної служби України повідомляє про те, що його фахівці викрили чергову схему ухилення фармкомпанії від податків.

«Ціни в аптеках зростають, та чи покращується якість обслуговування і товарів? Особливо, коли два фармацевти-спринтери однієї з фармфірм-дистриб’юторів примудрилися за 4 міс провести 7758 зустрічей у 7 областях України та влаштувати 30 семінарів для провізорів, про які, щоправда, ніхто з них навіть не чув. Це не анонс до якогось фантастичного блокбастера, а сучасні реалії», — повідомляє Офіс великих платників податків.

За даними Офісу, суть схеми наступна: підприємство оформлювало придбання послуг з інформування про препарати у фіктивного суб’єкта господарювання. Зокрема, йдеться про 30 семінарів у різних областях України для співробітників аптечних мереж та здійснення 7758 візитів до аптечних закладів по 7 областях України (Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській). Відповідно, підприємство формувало витрати за рахунок проведення цих семінарів і зустрічей із працівниками аптек. Так, за результатами перевірки встановлено заниження ПДВ на суму 432 тис. грн., та заниження податку на прибуток у сумі 388 тис. грн.

Під час детального дослідження сформованих за рахунок проведення семінарів витрат платників виявлено, що жоден провізор в аптечних мережах на таких семінарах присутній не був, візити працівників суб’єкта господарювання, у тому числі й з рекламною продукцією, офіційно не здійснювалися та не реєструвалися, а дані витрати оформлювалися лише на папері.

Виявилося, що у суб’єкта господарювання, який надавав інформаційні послуги, задіяно лише 2 працівників, які згідно зі звітами щодо надання послуг, нібито й відвідали за 4 міс 7759 аптечних закладів у 7 різних областях України. Як підрахували фахівці Офісу великих платників податків, у такому разі один працівник мав здійснити за день у середньому 65 візитів. Навіть якщо припустити, що з урахуванням переїзду та відпочинку він витрачав на 1 візит не більше 30 хв, то для 65 візитів необхідно було б витратити 32,5 год, тобто більше доби.

«Аби допомогти двом працівникам виконати вказаний обсяг робіт та здійснити надання вказаних послуг, суб’єкт господарювання, згідно з документами, придбавав своїм працівникам напої, пиво, печиво. Були в цьому переліку й миючі засоби та пральний порошок. Навіщо? Мабуть, аби «відмитися» від застосованих податкових схем. Проте «відмитися» нікому таки не вдалося. Київський Окружний адміністративний суд прийняв рішення на користь Офісу великих платників. За застосування схем мінімізації податків фармкомпанії-дистриб’ютору таки доведеться відповідати за законом», — зазначає Офіс великих платників податків.

За матеріалами officevp.sfs.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті