Ліки: коли приймати та чим запивати

29 Січня 2019 4:30 Поділитися

Чим запивати ліки? Коли приймати? Що їсти потім? Якщо для одних препаратів критичної різниці немає, то з іншими потрібно бути дуже обережними. Недотримання інструкції для застосування призведе до того, що ліки будуть недієвими або ж завдадуть шкоди.

ЧИМ ЗАПИВАТИ ЛІКИ

Найкраще запивати ліки водою. Повна склянка води покращить їх засвоєння.

Якщо немає води, можна запивати ледь теплим чаєм.

Не слід запивати лікарські засоби газованими напоями, особливо якщо препарат слід приймати натще — такі ліки якомога менше мають бути в кислому середовищі, а солодкі газовані напої якраз кислі.

Так само краще не запивати ліки кавою, хоча суворої універсальної заборони немає. Кофеїн може взаємодіяти із низкою препаратів, що руйнуються тією ж системою знешкодження, що і кава. Тому їх одночасне застосування призведе до того, що в крові буде забагато і кофеїну, і ліків. Необхідно уважно читати інструкцію і не приймати ліки разом із кавою, якщо це заборонено.

У жодному випадку не слід запивати лікарські засоби алкоголем.

Для деяких препаратів можуть бути окремі застереження (вони вказані в інструкції). І їх важливо дотримуватися. Наприклад:

  • каву заборонено споживати одночасно з прийомом ефедрину, бо це може надто сильно стимулювати серце;
  • молочні продукти можуть стати на заваді засвоєнню антибіотиків ципрофлаксину або норфлаксину. Тож при прийомі антибіотиків, молочні продукти слід вживати щонайменше через 2 год після застосування цих лікарських засобів;
  • деякі препарати, наприклад різедронат (для лікування остеопорозу) взаємодіють з іонами кальцію та заліза. Тому їх можна запивати лише водою і приймати натще.

КОЛИ ПРИЙМАТИ ЛІКИ

Якщо на ліках написано «застосовувати під час прийому їжі», це означає, що разом із їжею або протягом 30 хв після їди.

Якщо сказано «натще», значить, не можна їсти принаймні 2 год до прийому ліків і півгодини після. Кислотність шлунка, наявність жовчі, харчових волокон чи іонів металів впливають на біодоступність лікарських засобів, тобто на засвоєння саме тієї кількості діючої речовини препарату, яка необхідна.

Не слід підвищувати дозу. Більше не означає краще.

Інколи пігулки і таблетки важко ковтати. Причина — так звана дисфагія. У такому разі винні не самі ліки, а певне порушення роботи м’язів чи нервів глотки, можливо, навіть, збільшення щитоподібної залози. Якщо важко ковтати ліки, слід повідомити про це лікарю. Слід з’ясувати, чому так. Також необхідно попросити виписати ліки в іншій формі: крапель чи порошку. Насамкінець, якщо важко проковтнути таблетку, її слід розтерти в порошок чи розділити на частини. Слід пам’ятати, що капсули подрібнювати не можна. Для правильного засвоєння препарату важлива оболонка.

У будь-якому разі уважно слід читати інструкцію для застосування лікарських засобів і чітко її дотримуватися.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті