Самолікування грипу чи звернення до лікаря — що обирають українці?

Лише 5% українців під час самолікування грипу та ГРВІ придбавають ліки, про які вони дізналися з реклами. Такі результати продемонструвало соціологічне опитування, яке у грудні минулого року провела компанія у сфері досліджень ринку і рекламної діяльності Research & Branding Group. Наразі в Україні триває епідемічний сезон грипу та ГРВІ. При появі перших симптомів захворювання українці опиняються перед вибором: займатися самолікуванням або звернутися до спеціалістів охорони здоров’я.

Як показують результати грудневого соціологічного опитування*, у разі появи симптомів грипу або інших застудних захворювань більше половини українців (56%) зазвичай лікуються самостійно, а до лікаря звертаються лише в крайньому випадку.

Лише третина жителів України (30%) навпаки — відразу звертаються до лікаря і тільки в крайньому випадку вдаються до самолікування. 8% жителів краї­ни в даному питанні не визначилися, а ще 6% — ніколи не хворіли на грип або застудні захворювання (рис. 1).

Рис. 1
Дії українців у разі появи симптомів грипу або інших застудних захворювань

Самолікування

Самолікуванням грипу і застудних захворювань займаються однаковою мірою і чоловіки, і жінки. Натомість за допомогою лікарів частіше звертаються жінки, ніж чоловіки, оскільки серед чоловіків більше тих, хто не визначився з практикою лікування і не хворів на грип та застуду. Також число українців, які практикують самолікування грипу та застуди, збільшується з віком респондентів.

Незважаючи на те, що більше половини українців зазвичай лікують грип та застуду самостійно, приблизно така ж їх кількість (54%) схиляються до думки, що правильно все ж роблять ті, хто звертається до лікаря. Правильність самолікування підтримує 15% жителів країни, а третина (31%) — не змогли визначити, хто в підсумку вчиняє правильно.

У цілому мотиви тих, хто зазвичай лікує грип та застуду самостійно, звертаючись до лікарів лише в крайньому випадку, можна розділити на суб’єктивні (залежать від хворого і його переконань) і об’єктивні (залежать від зовнішніх обставин).

Основною причиною самолікування для третини українців (35%) є досвід самостійного лікування за вже випробуваною схемою в поєднанні з наявністю лікарів у сім’ї (2%), а ще для 29% самолікування вже стало звичкою.

До суб’єктивних мотивів самолікування також можна віднести більшу довіру народній медицині (17%) і недовіру сучасній (13%); низьку оцінку професіоналізму лікарів (14%); страх «підчепити» ще якусь хворобу в медичному закладі (12%); і те, що важко ходити по лікарях (8%).

До об’єктивних мотивів самолікування відносяться дороге лікування у лікарів (29%), великі черги в поліклініках (24%) і складність потрапити на прийом (8%) у поєднанні з відсутністю декларації (4%), незручне розташування медичного закладу (14%), а також погане ставлення медперсоналу (4%).

Дорожнеча лікування у лікарів — основний мотив самолікування для представників покоління «60 і старше». Молодь до 30 років частіше за інших пояснює самолікування великими чергами в поліклініках.

У разі самостійного лікування грипу та застуди українці перш за все орієнтуються на власний досвід (53%), отримані раніше рекомендації лікарів (50%), а також рекомендації фармацевтів (35%) і поради друзів, знайомих, близьких (28%). При цьому значно менше тих, хто орієнтуються на інформацію з медичних довідників й інтернету (8%), рекламу ліків (5%) і поради в ЗМІ як народних цілителів, так і лікарів (по 4% відповідно).

У даному випадку особливості обумовлені віком і місцевістю проживання респондентів. Так, молодь — єдина вікова група, для якої раніше отримані рекомендації лікарів — основний орієнтир під час самолікування. Тоді як для покоління «60 і старше» набагато важливіше особистий досвід. Для тридцятирічних і рекомендації лікарів, і особистий досвід в однаковій мірі є орієнтиром під час самолікування.

Залежно від типу населеного пункту виділяють жителів обласних центрів, які під час самолікування частіше за інших орієнтуються на особистий досвід, але рідше на рекомендації фармацевтичних працівників.

Велика частина українців, які займалися самолікуванням грипу та застуди, у рівній мірі застосовують ліки й методи народної медицини (41%). При цьому перевагу лікам над методами народної медицини віддають удвічі більше — 36% проти 18% (рис. 2).

Рис. 2
Застосування українцями методів народної медицини або ліків у разі самолікування грипу чи застуди

Звернення до лікаря

Головним мотивом тих, хто в разі захворювання на грип та застуду відразу звертається до лікаря, є більша довіра останнім і невизнання самолікування (54%). Також мають місце такі фактори, як небажання ризикувати здоров’ям (28%) і переконання в тому, що звернення до лікаря дозволяє уникнути можливих у разі самолікування ускладнень (26%). 15% звертаються до лікаря в надії швидше вилікуватися, через відсутність медичних знань, а також для оформлення відповідного документа (лікарняного або медичної довідки). Необхідність у придбанні рецептурних лікарських засобів змушує відразу звертатися до лікаря 4% респондентів.

Для молоді трохи більш важливим, ніж для інших, мотивом невідкладного звернення до лікаря є більша довіра лікарям і невизнання самолікування, але менш важливими є небажання ризикувати здоров’ям і страх ускладнень у разі самолікування.

Небажання ризикувати здоров’ям частіше мотивує звертатися до лікаря представників покоління «60 і старше». А сорокарічні дещо частіше представників інших вікових груп звертаються до лікарів через необхідність оформлення лікарняного або медичної довідки.

Переважна більшість українців, які в разі захворювання на грип та застуду звертаються за медичною допомогою, обирають державні медичні заклади (82%), тоді як приватним клінікам/лікарням віддають перевагу лише 3%, а ще 12% — діють відповідно до ситуації.

Загалом звернення до лікаря або самолікування українцями грипу та застуди не залежить від місцевості проживання, але має регіональні особливості. Так, у центральних областях найбільше тих, хто практикує самолікування; у східних — тих, хто звертається до лікарів; у південних — тих, хто не визначився з практикою лікування.

Катерина Горбунова
за матеріалами rb.com.ua

*Опитування проводилося в період з 9 до 20 грудня 2018 р. Опитано 1998 респондентів у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополь). Метод опитування — особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/- 2,2%.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті