Кабінет Міністрів запроваджує власні e-ініціативи

На засіданні Уряду, яке відбулося сьогодні, 30 січня, Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Украї­ни, наголосив на важливості e-ініціатив, оскільки вони забезпечать доступність електронних послуг, дозволять мінімізувати будь-які зловживання та нівелювати участь чиновників у прийнятті тих чи інших рішень.


Кабінет Міністрів хоче остаточно розділити електронне урядування на дві частини:

  • електронні послуги, які дозволяють громадянам здійснювати правочини дистанційно (відкрити бізнес, отримати соціальну допомогу і т.д.);
  • альтернативні прозорі офіси — тобто оновлені центри адміністративних послуг.

Здійснення такого розподілу дозволить громадянам обирати більш зручний спосіб реалізації власних прав — через електронні онлайн-послуги або ж через центри адміністративних послуг у всіх регіонах. Проте, як наголосив Володимир Гройсман, для розширення доступу до e-урядування необхідно розробити та реалізувати:

  • електронні аукціони;
  • електронні закупівлі;
  • електронну медицину.

Прем’єр-міністр пообіцяв, що протягом 2019 р. буде зроблено серйозні кроки, які наситять електронними можливостями та сучасними ресурсами вітчизняні медичні послуги. Він також анонсував нову програму «e-малюк» та розповів, що протягом минулого року породіллям було надано більше 100 тис. пакунків малюка.

Голова Державного агентства з питань елект­ронного урядування Олександр Риженко виступив з доповіддю, присвяченою досягненням у напрямку електронного урядування та подальшим e-ініціативам на 2019 р. Він пояснив, що протягом 2018 р. до переліку e-послуг увійшли пріоритетні, найзатребуваніші громадянами послуги, які, окрім іншого, знизили корупційні ризики. Наразі на урядовому порталі, який слугує єдиним порталом доступу до всіх електронних послуг, уже доступно 188 таких послуг. Він заявив, що на цей рік в Уряду дуже амбітні плани, пов’язані з впровадженням щонайменше 50 нових послуг, які також будуть відібрані за критерієм найбільшої соціальної значущості та антикорупційного впливу. Серед них — ті, які стосуватимуться виробництва лікарських засобів, а також багато інших.

У зв’язку із зазначеним на розгляд Уряду було винесено проект розпорядження «Про затвердження Плану заходів щодо реалізації концепції системи електронних послуг в Україні на 2019–2020 рр.». О. Риженко окремо наголосив на ключовій зміні в системі запуску, яку планується реалізувати в життя, — оптимізації новітніх електронних послуг. Так, нова послуга «e-малюк» об’єднає в собі 9 адміністративних послуг.

Тривалий час суттєвим бар’єром для громадян була відсутність надійних засобів електрон­ної ідентифікації, для чого в 2018 р. було зроблено важливий крок із запуску мобільної ідентифікації. А саме: мова йшла про пілотний запуск Mobile ID, який дозволяє безпосередньо з мобільного телефона підписувати електронні документи, заяви та отримувати електронні послуги. Тому О. Риженко заявив, що в майбутньому всі e-послуги будуть підтримувати можливість входу та авторизації за допомогою Mobile ID.

Також О. Риженко піднімав питання нормативного забезпечення вказаних послуг, оскільки наразі лише незначний відсоток чинних нормативно-правових актів містить норми щодо можливості реалізації описаних у них процесів елект­ронним способом. Агентством підготовлено проект постанови, який законодавчо впроваджує принцип «цифровий за замовчанням», що дозволить пріоритетне надання за всіма нормативними актами електрон­ного методу проходження процесу. З цією метою вони будуть проходити цифрову експертизу, що дозволить поступово привести законодавчу базу у відповідність із запровадженими сучасними можливостями елект­ронного сервісу.

Інший напрям обговорення — впровадження електронного документообігу в державних органах, де одним з досягнень минулого року стало отримання системою електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта» експертного висновку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України про відповідність її компонентів вимогам технічного захисту інформації. Зараз триває початок її впровадження та інтеграції інформаційних ресурсів державних органів у IT-систему і першочерговим завданням визначено підключення державних реєстрів. Це дозволить громадянам рідше звертатися до органів влади для отримання довідок, оформлення посвідчень тощо.

Голова агентства також торкнувся теми відкритих даних (Open Data), сфера яких активно розвивається в Україні протягом останніх років. У 2017 р. Україна посіла 17-ту сходинку у світі у сфері відкритих даних та 2-ге місце за темпами розвитку даного напрямку. Так, у 2018 р. відкрилися найбільш очікувані набори даних, включно з даними щодо ліцензій та даними щодо місцевих бюджетів. Крім того, органи державного нагляду (контролю) відкрили дані щодо понад 143 тис. перевірок бізнесу, які заплановані на цей рік, тому планується продовжити роботу над розширенням відкритих даних, що стануть обов’язковими для відкриття, а також сприяти підвищенню їх якості.

Результатом обговорення стала підтримка Урядом проектів постанови «Деякі питання цифрового розвитку» та розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку системи електронних послуг в Україні на 2019–2020 роки».

Міністр соціальної політики Андрій Рева виступив з доповіддю щодо впровадження нових видів соціальної підтримки материнства — проекту «муніципальної няні» та «пакунку малюка» (відомий також як «Бейбі бокс»). Він нагадав, що відтепер кожна молода мама безкоштовно отримує подарунок від держави у вигляді пакунку речей для новонародженого, що формувався на основі опитування та який буде розширено з лютого 2019 р. у зв’язку з прийняттям постанови від 27.12.2018 р. № 1199  «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 р. № 512». Він розповів, що деякі компанії пропонують безкоштовно додати нові речі в «пакунок малюка» і робота над його вдосконаленням триває. Що стосується муніципальної няні, міністр нагадав, що проектом можна скористатися незалежно від того, чи знаходяться батьки новонародженого в декретній відпустці, чи продовжують працювати. Проте для надання вказаної послуги потенційній няні (а це може бути як жінка, так і чоловік, який бажає надавати послуги з догляду за діть­ми), повинні оформитися як фізичні особи — підприємці та відкрити рахунок в банку для отримання заробітної плати.

За результатами обговорення Уряд підтримав проект постанови Кабінету Міністрів Украї­ни «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» з урахуванням зауважень Державного агентства з питань електронного урядування. За словами А. Реви, після схвалення Урядом пропонується дозволити можливість оформлення вказаної послуги також в електронному вигляді.

На завершення засідання Кабінет Міністрів України прийняв у цілому без обговорення низку інших рішень, серед яких, зокрема, проект постанови «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері торгівлі і послуг та визначається періодичність здійснення Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото www.kmu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті