Затверджено нові ДБН щодо проектування громадських будівель, якими посилюються вимоги до безпеки

14 Березня 2019 3:28 Поділитися

В Інформаційному бюлетені від 28.02.2019 р. № 2/2019 опубліковано нові державні будівельні норми щодо проектування громадських будівель (ДБН В.2.2-9:2018 «Громадські будинки і споруди. Основні положення»). Серед іншого, новими нормами вводиться обов’язкове облаштування громадських будинків сучасними системами охоронної сигналізації, зокрема рамочними пристроями на вході до будівель та системами відеоспостереження.

«Безпека людини — це пріоритет № 1. Особливо у місцях великого скупчення людей. Зокрема, у торгових центрах, інших великих громадських будинках, де є високі ризики протиправних дій та інших можливих надзвичайних ситуацій. Тому для підвищення безпеки людей та їх захисту під час перебування у таких закладах у нових ДБН щодо проектування громадських будівель передбачаються посилені вимоги щодо безпеки. Це так звані «рамки» на вході, які унеможливлять потрапляння до будівлі заборонених предметів, та сучасні системи відеоспостереження, які дозволять виявляти підозрілих осіб та швидко реагувати на можливі ситуації», — повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (далі — Мінрегіон) Лев Парцхаладзе.

Дія ДБН В.2.2-9:2018 «Громадські будинки і споруди. Основні положення» поширюється на проектування нових та реконструкцію існуючих будинків, споруд та комплексів громадського призначення (громадських будинків) з умовною висотою до 100 м (включно) з підземними поверхами глибиною не більше 25 м від рівня землі, а також вбудовано-прибудованих приміщень громадського призначення. Документ затверджений наказом Мінрегіону від 28.09.2018 р. № 260 «Про затвердження ДБН В.2.2-9:2018 Громадські будинки та споруди. Основні положення» та набуває чинності 1.06.2019 р.

Серед новацій — у ДБН з’явилися нові терміни:

  • багатофункціональні будинки і комплекси — будинки і комплекси, які формуються з приміщень, їх груп, будинків та споруд різного громадського і житлового призначення, поєднання яких обумовлене експлуатаційними потребами, економічною доцільністю і містобудівними вимогами;
  • приміщення з масовим перебуванням людей — приміщення з постійним або тимчасовим перебуванням людей (окрім аварійних ситуацій) з розрахунковою кількістю більше ніж одна людина на 1 кв. м підлоги, яке має площу 50 кв. м і більше (наприклад зали для глядачів і фойє, зали засідань, нарад, лекційні аудиторії, ресторани, вестибюлі, касові зали, зали очікувань, виробничі та інші приміщення);
  • приміщення з постійним перебуванням людей — приміщення, у якому люди знаходяться за родом своєї діяльності не менше 2 год або більше 50% робочого часу.

ДБН В.2.2-9:2018 доповнено новим розділом «Безпека експлуатації будинків. Безпека та доступність у використанні». Так, громадські будинки мають бути запроектовані, зведені та обладнані таким чином, щоб попередити ризик отримання травм відвідувачами та персоналом при пересуванні всередині і біля будинку та споруди, при вході та виході з них, а також у разі користування їх елементами та інженерним обладнанням.

Окрім того, громадські будинки повинні:

  • бути запроектовані так, щоб усі входи і виходи, крім технологічних, зокрема й евакуаційні, були доступними для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;
  • мати входи, які обладнані пандусом або іншим пристроєм, що забезпечує можливість підйому особи з інвалідністю на рівень входу до будинку, першого поверху або ліфтового холу;
  • проектуватися з урахуванням користування ними особами з інвалідністю на кріслах-колясках та іншими маломобільними групами населення.

Крім цього, у нормах посилюються вимоги до облаштування громадських закладів системами пожежної безпеки, оповіщення про пожежу та керування евакуацією людей. Також вводяться сучасні, більш надійні та чутливі системи пожежної сигналізації, які швидше визначають момент виникнення пожежі та реагують на надзвичайні ситуації. Їх встановлення регламентується нормами ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту».

За матеріалами www.minregion.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті