Допомога відпочивальникам: як визначити свій тип шкіри?

Нарешті прийшла весна! Теплі, погожі дні так і ваблять вийти на прогулянку, подихати свіжим повітрям і погрітися на сонечку. Звичайно, кожен з нас уже знає про необхідність захищати шкіру від ультрафіолетових променів за допомогою сонцезахисних кремів. Особливо після зимової сірості й холодів. Однак не варто забувати, що всі ми різні. Багато в чому небезпека прийому «сонячних ванн», особливо під час прийдешнього пляжного сезону, визначається типом шкіри. Так, індивідуальні особливості людини можуть говорити про різний ступінь ризику перебування на сонці. Які ж заходи обережності слід враховувати в даному випадку?

Шкіра, на відміну від інших органів і систем, постійно піддається прямому впливу різноманітних несприятливих чинників навколишнього середовища, серед яких одним з найбільш значущих є ультрафіолетове випромінювання (Акімов В.Г., 2008).

Незважаючи на це, у 1940-х роках засмага міцно увійшла в моду, ставши символом благополуччя, успішності, краси й здоров’я. Сьогодні ж, після довгих років вивчення цього питання, лікарі та вчені в один голос попереджають, що часті та надмірні сонячні ванни призводять до розвитку ряду патологічних змін шкіри. Крім того, стало відомо, що ступінь даних пошкоджень залежить не тільки від інтенсивності сонячних променів, але й від фототипу шкіри людини (Горячкіна М.В., Білоусова Т.А., 2015).

У якості доказу можна згадати ситуацію, коли на пляжі одні відпочивальники легко здобувають приємний бронзовий відтінок, у той час як інші страждають від опіків та червоної, запаленої шкіри.

Відтак, згідно з класифікацією Фітцпатрика виділяють наступні фототипи:

1) кельтський тип — це люди з білою шкірою, сіро-голубими або зеленими очима, рудим або світлим волоссям та веснянками. Представникам даного фототипу майже повністю протипоказано засмагати, адже вони завжди обгорають на сонці;

2) нордичний тип характеризується світлою шкірою та волоссям, голубими або зеленими очима. Люди нордичного типу мають шанс отримати засмагу, але складно, адже їх шкіра також схильна до опіків;

3) темношкірий європейський — також представлений світлою шкірою, але колір волосся та очей може бути будь-яким. Люди даного фототипу здатні отримати незначні сонячні опіки, які згодом переходять у засмагу;

4) середземноморський тип — це люди із смаглявою шкірою, темним волоссям та очима. Вони легко засмагають та майже ніколи не отримують опіків;

5) індонезійський та афро-американський тип характеризуються коричневою та чорною шкірою відповідно. Такі люди мають темні очі та волосся. Вони ніколи не отримують сонячних опіків (Олісова О.Ю. та співавт., 2012).

Таким чином, кожній людини потрібні свої, індивідуальні рекомендації щодо захисту шкіри від ультрафіолетового випромінювання. Для одних фототипів достатнім буде застосовувати сонцезахисний крем, тоді як іншим доречно подумати і про методи лікування опіків, адже не завжди на відпочинку є можливість сховатися від палючого сонця. У даному контексті для українського споживача інтерес може представляти Пантенол Спрей від компанії Bausch Health.

Пантенол Спрей — надійний помічник

До складу Пантенол Спрея входить діюча речовина декспантенол, що загоює та відновлює шкіру, чинить протизапальну дію (Ebner F., et al., 2002). Також препарат містить такі пропеленти, як бутан, пропан та ізобутан. Зазначені компоненти охолоджують шкіру та зменшують вираженість болю (Буторіна А.В. та співавт., 2015).

Крім цього, рідкий легкий віск зменшує втрату шкірою вологи та сприяє її ефективному зволоженню (Бардова К.О., 2016). Варто зауважити, що Пантенол Спрей від компанії Bausch Health не містить у своєму складі фреонів та парабенів (згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу Пантенол Спрей).

Пантенол Спрей — засіб, що лікує та одночасно доглядає за шкірою!

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Узгоджено до друку — березень 2019 р.
RAF PAN-UA1903-47-01
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Проблеми зі шкірою: як обрати оптимальний препарат?

Останні новини та статті