Проблеми зі шкірою: як обрати оптимальний препарат?

На фармацевтичному ринку України нині представлено безліч продуктів, що містять декс­пантенол. Як відомо, ця діюча речовина сприяє загоєнню ран та відновленню шкіри, має протизапальний ефект та часто застосовується при різних дерматологічних захворюваннях (Ebner F. et al., 2002). Але чи є серед таких продуктів саме лікарські засоби? Звичайно, такі препарати також представлені на ринку. Серед них особливу увагу українського споживача може привернути лікарський засіб німецької якості Пантенол Спрей від компанії Bausch Health.

Декспантенол, що входить до складу препарату Пантенол Спрей, являє собою провітамін В5, який у клітинах шкіри швидко перетворюється на пантотенову кислоту. Дана сполука та її солі є водорозчинними вітамінами, що підсилюють метаболічну активність клітин шкіри, залучених до процесу регенерації, стимулюють епітелізацію шкіри, слугують джерелом нейтральних жирів, відновлюють пошкоджений епідерміс, поліпшують його бар’єрну функцію та чинять протизапальну дію.

Також пантотенова кислота бере участь в утворенні антитіл і забезпечує захист шкіри від шкідливих зовнішніх факторів (Ревякина В.А., 2014).

Застосування саме декспантенолу зумовлене тим, що, на відміну від пантотенової кислоти, зазначений препарат добре абсорбується шкірою та проникає до глибоких шарів епідермісу (Ріппке Ф. та співавт., 2002).

Крім цього, результати застосування декспантенолу in vitro та in vivo свідчать про активацію проліферації фібробластів, що також має важливе значення для процесу загоювання ран.

Наявні дані свідчать про ефективність та відмінний профіль безпеки декспантенолу при його місцевому застосуванні під час лікування різноманітних дерматологічних захворювань. Серед них варто відмітити подряпини на шкірі, дрібні пошкодження, хронічні виразки, пролежні, розтріскування заднього проходу, трансплантацію шкіри, неглибокі опіки, пелюшковий дерматит, пошкодження епітелію, а також профілактику та лікування розтріскування сосків та подразнення шкіри (Ріппке Ф. та співавт., 2002).

Німецька якість — здорова шкіра

Препарат німецького виробництва — Пантенол — зареєстрований як лікарський засіб на фармацевтичному ринку України вже більше 10 років.

Окрім основного компоненту препарату — декспантенолу, до складу Пантенол Спрей входить суміш пропілентів: бутан, пропан та ізобутан. Зазначені сполуки охолоджують шкіру та зменшують вираженість болю від отриманих уражень.

Використання суміші газів підвищує стійкість утвореної нашкірної піни та робить застосування препарату комфортним та економічно вигідним для споживача (Буторіна А.В. та співавт., 2015).

Пантенол Спрей містить рідкий легкий віск та мінеральну олію, що сприяють зменшенню втрати шкірою вологи та її додатковому зволоженню (Бардова К.О., 2016).

Пантенол Спрей — це засіб, що не тільки лікує, а й одночасно доглядає за шкірою. Його застосування протягом 3–4 тиж зменшує вираженість таких симптомів подразненої шкіри, як сухість, свербіж, еритема, ерозії та тріщини.

Зазвичай місцеве застосування лікарського засобу добре переноситься з мінімальним ризиком розвитку подразнень або реакцій підвищеної чутливості (Ріппке Ф. та співавт., 2002).

Варто зауважити, що Пантенол Спрей від компанії Bausch Health не містить фреонів та парабенів (згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу Пантенол Спрей).

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
RAF PAN-UA1903-62-01. Погоджено до друку: березень 2019 р.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Останні новини та статті