Кримінальна відповідальність за реалізацію рецептурного препарату без рецепта — Уляна Супрун

26 Березня 2019 2:33 Поділитися

В ефірі Радіо Свобода Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я, повідомила, що МОЗ ініціюватиме підвищення штрафів і запровадження кримінальної відповідальності за порушення порядку відпуску лікарських засобів. За її словами, наразі Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розробляє відповідні законодавчі зміни, оскільки передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення санкції на сьогодні не діють і аптеки ігнорують вимоги законодавства щодо відпуску рецептурних препаратів.

Також вона звернула увагу на проблему антибіотикорезистентності в Україні, яка виникла через вільний відпуск антибіотиків, що, у свою чергу, призвело до неконтрольованого їх прийому. Внаслідок цього в країні реєструється велика кількість хворих на туберкульоз та інші тяжкі захворювання, які не можуть бути вилікувані антибіотиками, бо мають стійкість до них.

Очільник Міністерства нагадала, що минулого тижня Уряд прийняв розпорядження «Про затвердження Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів», який направлений на боротьбу з антибіотикорезистентністю. При цьому вона повідомила, що Міністерство боротиметься з цією проблемою й у сфері сільського господарства, де суб’єкти господарювання у своїй діяльності також використовують антибіотики.

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я використання антибіотиків під час лікування має відбуватися під наглядом та за призначенням лікаря. Також ВООЗ рекомендує не використовувати антибіотики під час лікування вірусних захворювань, якщо можна цього уникнути.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 424 Кодексу України про адміністративні порушення продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта в заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від 102 грн. до 425 грн. За повторне протягом року порушення передбачатиметься штраф у розмірі від 425 грн. до 1190 грн.

Зауважимо, що наше видання неодноразово звертало увагу на проблему з кадрами в роздрібному сегменті фармацевтичного ринку, оскільки непоодинокими є випадки, коли суб’єкти господарювання наймають на роботу за першим столом осіб без вищої фармацевтичної освіти. Однак через відсутність реєстрів спеціалістів охорони здоров’я в Міністерстві не знають реальної кадрової ситуації. Залучення до реалізації ліків осіб з непрофільною освітою є однією з причин безрецептурного відпуску Rx-препаратів, бо такі працівники не обізнані в тонкощах дії лікарських засобів. Тому ініціатива МОЗ щодо криміналізації порушення порядку відпуску лікарських засобів у разі реалізації може призвести до драматичних наслідків.

За матеріалами www.radiosvoboda.org
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Оксана Б. 26.03.2019 3:30
Перш ніж вживати такі суворі заходи, варто врахувати два суттєвих моменти: 1. Існуючий поділ лікарських засобів на рецептурні і безрецептурні вимагає перегляду, оскільки з багатьох близьких за фармакологічними властивостями препаратів або навіть повних аналогів одні входять до переліку безрецептурних, інші не входять. Наприклад омез капсули виробництва «Д-р Реддіс» входять до переліку, точно такі ж інші омепразоли не входять. 2. В даний час у поліклініках і без того великі черги до лікарів, можна уявити якими вони будуть, коли навіть за рецептом на широко вживані ортофен або ранітидин треба буде вистоювати кілька годин у черзі. Через 5 днів має відбутися перехід на електронні рецепти, а лікарям досі не надана форма й програма для їх виписки. Хотілося б почути від міністерства, що воно збирається робити в зв’язку з цією проблемою, а не відволікатись на речі які зараз не на часі. За всіма ознаками виписування електрониих рецептів замість 1 квітня відбудеться пізніше.
Володимир 27.03.2019 8:54
Замість того щоб судити фармацевтів, найманих працівників, потрібно примусити суб'єктів господарювання бути зацікавленими в дотриманні всіх вимог по дотриманню норм рецептурного відпуску лз. За порушення продажу Rx-препаратів просто анулювати ліцензію. Але перед цим потрібні зміни в безрецептурному переліку лз. Сусідня Білорусь є найкращим прикладом як не обмежити доступ до найнеобхіднішого, і при цьому взяти під контроль продаж лз, які можуть зашкодити при самолікуванні.
Ксанія 27.03.2019 10:36
Не треба панікувати.Рецептурний відпуск препаратів однозначно повинен бути.У лікаря повинна бути ліцензія на ведення медичної практики,а провізори і фармацевти то є винятки? Чому ,коли пацієнти просять в аптеці /дайте щось,бо у мене ... і не хочу іти в лікарню.../і тут же, за ради виручки починають лікувати,і продається все ,що на руку для аптеки.І всім відомо що є покази і є протипокази,але в аптеці зацікавлені ПРОДАТИ і зроблять на ходу навіть інєкцію, в/м,аби помогло/бо термін ампульних підходить/! А потім скарги- бо не помагає!І починає лікар займатися пацієнтом,до того ж запущеним,якому вже досить важко підібрати лікування,і в тому числі антибіотики.І не зовсім велика проблема в рецептах.Не завжди рецепт в аптеці забирають,по ньому можна ще раз отримати ліки,і в т.ч. омепразол.
Валерий 27.03.2019 2:41
Ксания - у Вас есть хотя бы малейшее представление о том, что обсуждаете? К Вашему сведению все аптечные учреждения функционируют при наличии лицензии. Задумайтесь над тем, почему больные не идут к врачам. Пока не будет решена проблема в заинтересованности пациента в получении доступной квалифицированной медицинской помощи и если, ближе к нашей теме в получении рецепта, вряд ли ситуация изменится. Минздрав для этого ничего не делает и не знает что делать. А если подойти к этой ситуации по-другому, когда наши фармацевты будут принципиальными, то процентов 90 пациентов будут выходить из аптечных учреждений без лекарств, потому что наши медики не умеют оформлять рецепты - не знают доз, не указывают все требуемые формой бланка рецептов данные, при указании наименования лекарственного средства используют торговые названия вместо международного, не оставляя право выбора пациенту. Если хотя бы 1 день аптеки поработали в соответствии с требованиями, я думаю все заговорили бы по-другому. Но министр этого не понимает.
Олег 27.03.2019 3:32
Хвора на голову жіночка...
Евгений 28.03.2019 12:06
Вот же ж чучело. В государстве с таким уровнем коррупции - это всего лишь очередная кормушка для милиционеров. Сначала пусть врачей приучит назначения выписывать на рецептурных бланках, и оформлять их как положено, а не на клочках бумаги, а потом об уголовной ответственности рассуждает.
Елена 03.04.2019 5:11
Рецепты- это хорошо. Но за время своей работы я ни разу не встречала рецепт от врача, кроме на лекарственные средства по программе" Доступні ліки" и ПКУ. А так всегда бумажечки с назначениями без подписей и часто без дозировок. Из последнего назначение 8-месячному ребенку "Гербион желтый". А вы говорите : "Рецепты!" Просто не хочется оказаться очередным стрелочником!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті