«Доступні ліки»: більше 5 тис. аптек взяли участь у програмі за новою процедурою

02 Квітня 2019 2:44 Поділитися

Урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» з 1 квітня 2019 р. перейшла в адміністрування Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Таким чином, НСЗУ укладає договори з аптечними закладами й виступає як єдиний платник програми.

Станом на 1 квітня 2019 р. до програми долучилися 5041 аптека та аптечні пункти України. За даними Державної казначейської служби України, це в 1,5 раза більше за кількість аптек, які брали участь у програмі реімбурсації станом на 1 січня 2018 р.

НСЗУ отримала 786 заяв від аптечних закладів, із 687 — уклала договір. Серед них 414 — приватні заклади, 169 — фізичні особи — підприємці та 104 — комунальні аптечні заклади.

Лідерами рейтингу серед регіонів за кількістю аптек та аптечних пунктів, які приєдналися до програми реімбурсації «Доступні ліки», стали: Львівська, Харківська, Дніпропетровська, Донецька області, а також м. Київ. Отримати лікарські засоби за програмою можна в будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ. Найближчим часом на цих аптеках з’являться наліпки «Тут є доступні ліки».

Зауважимо, що з 1 квітня відпуск лікарських засобів за програмою реімбурсації відбувається на підставі електронного рецепта через електронну систему охорони здоров’я, яка складається з двох компонентів — цент­рального та периферії (медичних інформаційних систем — МІС). У зв’язку із цим суб’єкти господарювання повідомили, що постачальники МІС беруть абонентську плату за реєстрацію електронного рецепта в МІС. При цьому подекуди абонентська плата перевищує розмір роздрібної націнки на лікарський засіб з програми «Доступні ліки». Тому виникало занепокоєння, що через це кількість учасників програми з 1 квітня скоротиться.

Нагадуємо, актуальний Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, станом на 21 січня 2019 р., затверджено наказом МОЗ України від 21.01.2019 р. № 148. Він містить 258 позицій лікарських засобів, з яких 64 повністю відшкодовуються за рахунок держави.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті