Аптечним закладам — рівні умови: Хмельницькій міській раді рекомендовано припинити антиконкурентні дії

31 Травня 2019 12:26 Поділитися

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) встановило, що у 2013 р. рішенням Хмельницької міської ради було зменшено розмір орендної ставки для розміщення аптечних закладів, які є власністю територіальної громади Хмельницького, у порівнянні з орендною ставкою для інших аптечних закладів.

Так, орендні ставки за використання нерухомого майна спільної власності територіальної громади м. Хмельницький для розміщення аптечних закладів учасниками ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами залежно від форми власності були: для міської комунальної аптеки «Віола» — 3%, а для інших аптечних закладів — 12%.

«Зазначена ситуація призводить до того, що суб’єкти господарювання знаходяться в нерівних умовах при здійсненні ними господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами порівняно з міською комунальною аптекою «Віола», — зазначили у відділенні АМКУ.

Встановлення для інших суб’єктів господарювання, аптечні заклади яких здійснюють виготовлення ліків та/або обслуговують пільгові категорії населення, вищої орендної ставки, порівняно із підрозділами міської комунальної аптеки «Віола», призводить до підвищення рівня загальних витрат цих суб’єктів господарювання на утримання аптечної мережі, що, відповідно, має негативний вплив на можливості розширення асортименту реалізації товарів, збільшення кількості аптечних закладів у мережі тощо.

Дії Хмельницької міської ради, які полягають у наданні окремим суб’єктам господарювання переваг, що ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів і може призвести до спотворення конкуренції, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

У зв’язку із цим відділення рекомендувало Хмельницькій міській раді:

  • привести у відповідність з вимогами чинного законодавства рішення від 30 жовт­ня 2013 р. № 11 «Про впорядкування управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького» та
  • встановити рівні умови для здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання, які є учасниками регіо­нальних ринків роздрібної торгівлі лікарськими засобами в м. Хмельницький, незалежно від форми власності.

Про вжиті заходи міська рада має поінформувати відділення АМКУ у двомісячний термін.

За матеріалами www.amc.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті