Порушення у сфері обігу наркотичних засобів

Порушення у сфері обігу наркотичних засобівНа виконання доручення Президента України органами прокуратури упродовж липня–серпня 2010?р. проводяться перевірки додержання вимог законодавства у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У ході перевірок уже виявлені численні факти незаконної реалізації наркотичних засобів, фальсифікації документів для їх отримання, неналежної взаємодії правоохоронних, контролюючих органів та органів місцевого само­врядування, невиконання та відсутність фінансування місцевих програм щодо протидії цим явищам, що призводить до безконтрольного поширення зазначених засобів та створює загрозу здоров’ю нації.

За інформацією прокурорів АР Крим, Він­ницької, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Луганської, Львівської, Одеської, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей та міста Київ, станом на 12.08.2010?р. у провадженні слідчих органів внутрішніх справ перебуває 21?кримінальна справа, порушена за фактами збуту наркотичних засобів через мережу Інтернет.

Зокрема, в ході перевірок закладів охорони здоров’я Львівської обл. виявлено непоодинокі порушення. У ході прокурорських перевірок встановлено факти недотримання суб’єктами господарювання аптечної мережі Ліцензійних умов провадження діяльності з наркотичними засобами, у зв’язку з чим органами прокуратури порушено питання про позбавлення ліцензій цих аптечних закладів.

Загалом органами прокуратури області на усунення виявлених порушень внесено 70?приписів та подань, до встановленої законом відповідальності притягнуто 55?посадових осіб.

У ході перевірки діяльності ДКП «Міжлікарняна аптека № 139» міста Стрий Львівської обл. встановлено, що керівництвом цього аптечного закладу було порушено Порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України. Встановлено, що здійснювався неналежний їх облік, зберігання та відпуск препаратів хворим у меншій кількості, ніж необхідно, що завдало істотної шкоди інтересам громадян.

За вказаним фактом 6?серпня 2010?р. прокуратурою міста Стрий порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ст. 320 (порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів) та ст. 364?Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).

Досудове слідство у вказаній кримінальній справі проводиться прокуратурою міста Стрий та перебуває на контролі у прокуратурі області.

Крім того, Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (далі — Комітет) проаналізував практику застосування Закону України від 05.04.2007?р. №?875 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконні дії стосовно отруйних речовин та сильно­діючих лікарських засобів».

Законом запроваджено відповідальність за порушення правил чи незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання отруйних і сильнодію­чих речовин та лікарських засобів, що вчинено повторно, за попередньою змовою групою осіб, або у великих чи особливо великих розмірах (ч. 3?та ч. 4?ст. 321?Кримінального кодексу України відповідно).

Як зазначають у секретаріаті Комітету, аналіз виконання закону №?875?свідчить, що знач­них результатів у вирішенні проблеми протидії наркоманії та наркозлочинності досягнуто не було. Адже за 2008?р. у справах цієї категорії обвинувачено 588?осіб. До покарання у вигляді позбавлення волі засуджено 91?особу, до сплати штрафу — 208. Крім того, 285?осіб звільнено від відбування покарання з випробуванням (на підставі ст. 75?Кримінального кодексу України). У 2009?р. кількість засуджених становила 174?особи. З них позбавлення волі призначено 58?особам, штраф — 31?особі, 72?особи звільнено від відбування покарання з випробуванням.

Як наголошують у Комітеті, зменшення кількості порушених кримінальних справ та винесених обвинувальних вироків вказує на певне зниження активності правоохоронних органів за цим напрямком діяльності, що сприяє­ подальшому поширенню наркоманії та наркозлочинності.

За матеріалами www.lviv.gp.gov.ua;
www.rada.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті