Проведення перевірок: ДРС наполягає на дотриманні законних процедур

Державна регуляторна служба України (ДРС) нагадує про необхідність погодження з нею проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов. Відповідний дозвіл надається на підставі рішення Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування при ДРС (далі — Рада) за зверненням органу ліцензування.

У відомстві наголошують, що, направляючи погодження щодо проведення таких перевірок, орган ліцензування завжди має використовувати виключно уніфіковані форми актів. Це вимога Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Раніше ДРС вже оприлюднювала правову позицію щодо цього питання.

Інформацію про уніфіковані форми актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю), які відповідають вимогам нової методики розроблення таких актів, розміщено на сайті ДРС у руб­риці «Державний нагляд та контроль/Актуальна інформація».

У ДРС наголошують, що якщо органом державного нагляду (контролю) не затверджено та не оприлюднено на власному офіційному веб-сайті уніфіковану форму акта, яка затверджена відповідно до нової методики, суб’єкт господарювання має право не допускати посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення державного нагляду (контролю).

Так, у 2019 р. Рада при ДРС скасувала рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо накладання штрафів на операторів газорозподільчих мереж після проведення позапланових перевірок. Підставою для скасування якраз і стало не затвердження та не оприлюднення уніфікованої форми акта, яка б відповідала новій методиці, а тому НКРЕКП не мала права проводити зазначені перевірки.

Нагадаємо, відповідно до вимог нової методики наразі у фармацевтичній сфері не затверджені уніфіковані форми актів, що складаються за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання ліцензіатом Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів). На сьогодні Урядом прийнято лише постанову від 05.06.2019 р. № 465, якою затверджено критерії оцінки відповідно до нової методики. Тепер МОЗ має на основі цієї постанови затвердити нові уніфіковані форми актів.

За матеріалами www.drs.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті