Чому виникає целюліт та як зменшити його прояви

09 Липня 2019 10:41 Поділитися

Целюліт може з’являтися незалежно від віку – частіше у жінок, рідше у чоловіків.

 3 факти про целюліт:

  • більшість косметичних засобів у боротьбі з целюлітом малоефективні, а процедури слід робити постійно;
  • целюліт — це не хвороба і не вада, а досить звичне для чоловіків та жінок фізіологічне явище. Водночас він буває різним за градацією, тому “запускати” та повністю його ігнорувати не варто;
  • термін “целюліт” початково використовували для позначення запалення сполучної тканини у шкірі. Іншою та більш коректною назвою є гіноїдна ліподистрофія, тобто зміна жирової тканини.

Чому виникає целюліт?

Целюлітом зараз називають видимі прояви жирової тканини, коли шкіра з вигляду нагадує цедру апельсина. Він з’являється, бо каркас сполучної тканини у шкірі занадто слабкий, а об’єм жирової тканини завеликий.

У чоловіків сполучна тканина у шкірі нагадує сітку, а в жінок – смужки. Сітка краще витримує тиск жирової тканини. Також з віком у шкірі утворюється менше колагену — молекул, що забезпечують її пружність та еластичність. Тож смужки починають тримати жирову тканину ще гірше.

У нашому тілі жирові клітини по-різному запасають та віддають жир. На стегнах і ногах переважають альфа-адреналові рецептори. Коли на них діє адреналін, вони відкладають жир. Натомість, на обличчі чи в жировій тканині молочних залоз переважають бета-рецептори. Саме там більшість жінок втрачає жир передусім. Отже, стегна і сідниці, можна сказати, приречені на ріст.

Ще однією причиною целюліту може бути локальна ішемія жирової тканини, тобто брак крово- та лімфопостачання. Показано, що збільшення маси тіла викликає в жировій тканині брак кисню, на який вона реагує зміною в експресії генів — там активується транскрипційний фактор HIF-1 (hypoxia-inducible factor 1), який запускає певні гени. Зміни в їх роботі дещо нагадують зміни в деяких пухлинах. Це може призводити до спотворення структури жирової тканини. Цікаво, що в жінок з мутацією в гені HIF-1 немає целюліту або він дуже слабко виражений.

З прогресуванням целюліту змінюється стан сполучної тканини довкола жирових клітин — так часточки стають більш помітними чи відчутними на дотик. А в судинах змінюється провідність і виникає хронічне запалення.

Тож, з одного боку целюліт — це цілком фізіологічно. З іншого боку, якщо він супроводжує надлишкову масу тіла та є наслідком малорухливого способу життя, нездорового раціону чи неправильно підібраного одягу, то слід вжити заходів. Не заради краси, а заради здоров’я.

Коли ми їмо багато вуглеводів, особливо солодощів, і споживаємо алкоголь, може виникати так звана гіперінсулінемія — стан, коли рівень гормону інсуліну часто підвищується. Згодом це може призвести до цукрового діабету 2-го типу. Він також може посилювати й прояви целюліту.

Крім цього, надлишок калорій може викликати утворення гормону лептину та зниження рівня гормону адипонектину. Їх виділяє жирова тканина. Високий рівень лептину також може викликати ішемію — у судинах гірше виділяється закис азоту, потрібний для їх розширення.

Брак фізичних навантажень може проявлятися і як збільшення маси тіла, і як вторинна ішемія жирової тканини. Підшкірному жиру бракує кровопостачання, і целюліт стає більш вираженим.

Високі дози естрогенів, що виділяються у жінок під час вагітності, приміром, та тих, що надходять ззовні у вигляді гормональної терапії чи контрацептивів — також можуть посилювати прояви целюліту.

Як зменшити прояви целюліту?

Є процедури, що вважаються ефективними, хоча їх ефект тимчасовий. Це лімфодренаж та масаж, застосування банок (це посилює циркуляцію лімфи та крові), хірургічне втручання в структуру сполучної тканини, лазерна корекція структури жирової тканини.

Що можна робити щодня самостійно:

  • не носити білизну, що стягує та “коригує” фігуру, тісні колготки, легінси та штани. Що більше і триваліше стиснення, то гірша циркуляція лімфи та крові, менше постачання кисню в жирову тканину і шкіру та менше утворення колагену;
  • робити силові вправи. Глибокі присідання з вагою та відтискання ногами лежачи допоможуть сформувати м’язовий рельєф, що підтримуватиме жирову тканину;
  • більше рухатися та намагатися не сидіти чи стояти тривалий час. Сидіння і стояння пов’язані не лише з целюлітом, а й з більш небезпечними станами, як-от варикозне розширення вен та ожиріння. Більше рухатися — це і підійматися сходами замість ліфта, і ходити пішки, і присідати під час перегляду фільмів. Навіть біг у повільному темпі буде діяти як лімфодренажний масаж для ніг та сідниць;
  • кинути курити. Куріння також підвищує ризик ішемії, тобто брак кровопостачання кінцівок та жирової тканини. Куріння також впливає на експресію генів, залучених до розвитку целюліту, особливо в генетично схильних жінок. Тож порада покинути палити — це не просто одне з правил здорового способу життя, яке про всяк випадок радять;
  • стежити за раціоном та підтримувати здорову масу тіла. Навіть при нормальному індексі маси тіла (меншому за 25) целюліт цілком можливий. Але ймовірно, його прояви будуть значно менш помітні. Пам’ятайте, що збалансований раціон та, як наслідок, здорова маса тіла є кращою гарантією відсутності серцево-судинних хвороб, депресії, деменції чи раку, ніж ідеально рівна шкіра;
  • усунути з раціону джерела ксеноестрогенів. Це сполуки, що надходять з їжі чи пластику та імітують дію наших власних гормонів. Ксеноестрогени є в молоці корів, яких доїли під час вагітності, у деяких консервантах, які запобігають прогорканню жирів у печиві та інших готових продуктах, червоних морепродуктах (які мають яскраве червоне забарвлення, бо їх обробили, щоб не втрачався колір) та сої. Ксеноестрогени вважають однією з причин раннього прояву целюліту в підлітків, а також у чоловіків;
  • обирати креми з ретиноїдами. Саме ретиноїди сприяють утворенню колагену і підтримці підшкірної сполучної тканини в адекватному стані. Іншим компонентом, що може надходити до шкіри ззовні й діяти, є вітамін С. Це кофактор синтезу колагену і захисник від вільнорадикальних процесів, що відбуваються в тканині, якій бракує кисню (чи є надлишок). Вітаміну С багато в ягодах — можна робити з них маски;
  • використовувати кавову гущу для догляду за шкірою. У ній міститься кофеїн — одна з речовин, що входить до складу протицелюлітних кремів. Кавовий пілінг добре стимулює кровообіг у шкірі, а це також потрібно для зменшення проявів целюліту.

Не варто перейматися через целюліт, бо це не хвороба. Перейматися взагалі шкідливо, бо це підвищує рівень кортизолу, може порушувати сон і тим самим послаблювати імунітет та спричиняти збільшення маси тіла. Але це не означає, що будь-яка маса тіла є здоровою і себе слід беззастережно приймати такими, які є. Любов до себе означає піклування.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті