Близько 700 українців захищені від ВІЛ-інфекції, приймаючи PrEP

17 Липня 2019 4:46 Поділитися

PrEP — це доконтактна профілактика ВІЛ-інфекції. Щоденний прийом таблетки PrEP захищає організм від інфікування ВІЛ, навіть якщо секс був незахищений.

11–12 липня в Одесі відбувся воркшоп, де фахівці, залучені до реалізації програми PrEP в Україні, обговорили перші успіхи впровадження програми і труднощі, з якими стикаються у боротьбі з поширенням ВІЛ-інфекції статевим шляхом.

У рамках заходу фахівці Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) спільно з міжнародними партнерами — представниками СDC, UNAIDS і ВООЗ — та українськими медиками розглянули успішні приклади впровадження програми PrEP в інших країнах, тенденції щодо нових випадків інфікування ВІЛ, а також наголосили на важливості моніторингу інших інфекцій, що передаються статевим шляхом. Учасники визначили, що найдієвішими інструментами успішного впровадження програми є клієнтоорієнтований підхід, постійна робота з групами ризику та залучення неурядових громадських організацій до популяризації PrEP і реалізації програми доконтактної профілактики.

Нині Україна продовжує залишатися регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції, тому дуже важливо використовувати міжнародний досвід і доведені способи боротьби з ВІЛ.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) — це доконтактна профілактика ВІЛ-інфекції, призначена для осіб, які мають високий ризик інфікування. PrEP є ефективним методом профілактики ВІЛ за умови щоденного прийому. Важливо пам’ятати, що PrEP не захищає від інших інфекцій, котрі передаються статевим шляхом, і застосовується у комплексі з іншими дієвими методами профілактики: презервативами та систематичним тестуванням на ВІЛ.

Прийом PrEP рекомендовано людям:

  • які мають незахищений секс із кількома партнерами або часто змінюють статевих партнерів;
  • які перебувають у дискордантних парах (один з партнерів є ВІЛ-позитивним та не отримує антиретровірусну терапію або почав проводити її нещодавно);
  • чоловікам, що практикують секс із чоловіками та мають високий ризик інфікування.

PrEP може отримати кожен ВІЛ-негативний громадянин України (та особи, які постійно проживають на території України на законних підставах) в обласних та міських СНІД-центрах.

Щоб отримати PrEP, треба звернутися до лікаря-інфекціоніста, провести аналіз ризику інфікування ВІЛ, протестуватися на ВІЛ та здати інші необхідні аналізи, призначені лікарем.

Нагадаємо, за оцінками національних та міжнародних експертів, нині в Україні близько 200 тис. осіб є ВІЛ-інфікованими, 60 тис. з них не знають про свій статус. З 2008 р. українці найчастіше інфікуються через незахищений секс, наразі цей показник уже сягнув 65% серед усіх шляхів передавання ВІЛ-інфекції.

Одним з методів боротьби з цією тенденцією є Національна програма доконтактної профілактика ВІЛ (PrEP), що стартувала у листопаді 2018 р.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті