Держлікінспекція МОЗ передала результати перевірок аптечних закладів до Генеральної прокуратури

Держлікінспекція МОЗ передала результати перевірок аптечних закладів до Генеральної прокуратуриЯк повідомляє інформаційно-аналітичний відділ Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів (далі — Держлікінспекція) МОЗ України, 26?серпня під час Колегії у Генеральній Прокуратурі України Олексій Соловйов, голова Держлік­інспекції МОЗ України, повідомив, що станом на 25?серпня поточного року було проведено 729?спільних з правоохоронними органами (УМВС, прокуратурою та СБУ) пере­вірок аптечних закладів.

Держлікінспекція МОЗ України провела 556?перевірок за дорученням вищезазначених правоохоронних органів на предмет відповідності законодавству щодо обігу лікарських засобів. За їх результатами було надано 618?приписів про усунення порушень вимог законодавства щодо контролю якості лікарських засобів, 608?приписів про заборону обігу лікарських засобів, а також понад 300?постанов щодо стягнення штрафів на суму 72,5?тис. грн.

Головний державний інспектор також повідомив, що перевірками Держлікінспекції впродовж 2009–2010?рр. було виявлено та зафіксовано 184?порушення, що пов’язані з обігом отруйних та сильно­діючих лікарських засобів (120?у 2009?р. і 64?у 2010?р.). Зокрема:

  • 32?випадки порушення вимог ведення предметно-кількісного обліку (відсутність журналу, або неналежне його ведення);
  • 96?випадків порушення умов зберігання зазначених лікарських засобів (недотримання мікрокліматичних вимог, відсутність обладнання для зберігання (сейфів));
  • 35?випадків недотримання вимог до оформлення рецептів;
  • 21?випадок реалізації субстандартних лікарських засобів, а також тих, термін придатності яких минув.

У разі виявлення порушень щодо якості таких лікарських засобів, територіальні державні інспекції в установленому порядку направляють повідомлення до Державного комітету з питань контролю за наркотиками.

О. Соловйов нагадав, що контроль за обігом безпосередньо наркотичних та психотропних лікарських засобів або ліцензування такої діяльності не належать до компетенції Держлікінспекції МОЗ України та здійснюються Державним комітетом з питань контро­лю за наркотиками як центральним спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у цій сфері.

Враховуючи викладене, О. Соловйов повідомив, що Держлікінспекція МОЗ України вважає за доцільне внести такі пропозиції:

  • ініціювати зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині надання права Держлікінспекції МОЗ на проведення позапланових заходів, спрямованих на реалізацію завдань, визначених сферою її компетенції;
  • внести зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами в частині встановлення факту неможливості їх виконання при виявленні порушень обігу отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, що має наслідком анулювання ліцензії;
  • законодавчо закріпити право Держлік­інспекції МОЗ України на проведення контрольних закупок в процесі здійснення перевірок;
  • посилити відповідальність суб’єктів господарювання за порушення відпуску рецептурних лікарських засобів з аптечних закладів без рецепта лікаря шляхом внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
За матеріалами www.diklz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті