Поради щодо дієти при розсіяному склерозі

29 Серпня 2019 10:58 Поділитися

Розсіяний склероз (РС) розвивається, коли імунна система помилково атакує власну центральну нервову систему. Високоефективне лікування відсутнє, але існують різні підходи, у тому числі дієтичні, які можуть бути корисними для таких хворих. Коли в людини розвивається РС, мієлін, який покриває нервові волокна, пошкоджується. У результаті нерви починають втрачати здатність передавати електричні сигнали. Це означає, що головний мозок стає менш здатним пояснити м’язам, що робити, що часто призводить до появи таких симптомів, як біль, слабкість та поколювання. Людина також може помітити зміни настрою, втому, тремтіння та інші ускладнення. Часто РС діагностують в осіб віком 20–40 років, проте захворювання може розвинутися в будь-якому віці.

Певна їжа може принести користь пацієнтам із РС, впливаючи на роботу імунної системи, нервів та інших частин тіла. Розуміння ролі дієти при РС та внесення певних змін можуть призвести до меншої кількості рецидивів, зниження ризику ускладнень для здоров’я та поліпшення якості життя.

Дієта та РС. Зв’язок між дієтою та РС може включати:

  • вплив бактерій кишечнику при імунних порушеннях;
  • дефіцит вітамінів;
  • деякі поживні речовини можуть підтримувати і захищати нервову систему;
  • переваги здорового харчування для загального самопочуття.

Пробіотики. Зміни з боку мікробіому кишечнику можуть зумовлювати імунні порушення, і дослідження показують, що здоров’я кишечнику дійсно може  мати значення при розвитку багатьох захворювань (Slavin J., 2013; Shen S., Wong C.H., 2016).

Бактерії відіграють ключову роль у травленні та підтримці здоров’я імунної системи. Підтримці стабільності мікробіоти сприяє достатня кількість клітковини. Тому хворим на РС рекомендується дотримуватися дієти, яка підтримує здоров’я імунної системи, зокрема за рахунок впливу на мікробний склад кишечнику.

Автори дослідження, результати якого опубліковано в «Nature Communications», припускають, що коригування флори кишечнику, наприклад, за допомогою використання пробіотиків, може бути корисним пацієнтам із РС (Jangi S. et al., 2016).

Їжу, яка живить пробіотичні бактерії, називають пребіотиками, як найпростіший приклад пребіотика можна навести клітковину. Їжа, що містить збалансований склад пребіотичної клітковини, включає артишоки, часник, цибулю-порей, спаржу, ріпчасту цибулю, цикорій.

Особи з РС можуть мати вищий ризик виникнення певних серцевих захворювань. Хоча дієтичні заходи можуть не знизити ці ризики, здорове харчування буде корисним для здоров’я серця в цілому.

Вітамін D. Вітамін D важливий для всіх, але він може бути особливо корисним для пацієнтів з РС. За даними досліджень, в осіб, які мають високий вміст вітаміну D,нижчий ризик розвитку РС (Sintzel M.B. et al., 2018). І, навпаки, накопичені докази зв’язку між низьким рівнем вітаміну D та РС. Вітамін D також важливий для здоров’я кісток. У пацієнтів з РС частіше можуть відмічати низьку кісткову щільність та остеопороз, особливо якщо вони не здатні самостійно рухатися. Адекватне споживання вітаміну D може допомогти запобігти цьому.

Біотин — це водорозчинний вітамін групи В. Він міститься в багатьох продуктах харчування, але кращими його джерелами є яйця, дріжджі, яловича печінка, насіння соняшника, мигдаль, шпинат, броколі, цільнозерновий хліб. Результати невеликих досліджень показують, що висока доза біотину — від 100 до 600 мг на добу — може допомогти особам із прогресуючим РС. Підтвердження та уточнення переваг добавок біотину потребуватимуть проведення подальших досліджень.

Поліненасичені жирні кислоти. Дослідження того, чи дієта, збагачена поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК), безпосередньо допомагає зменшити вираженість РС, дала неоднозначні результати. Однак є дані, що ці кислоти допомагають підтримувати здоров’я і контролювати запалення. У дослідженні, опублікованому в 2017 р., було зроблено висновок, що низький рівень споживання ПНЖК може підвищити ризик розвитку РС. У дослідженні було розглянуто дані понад 170 тис. жінок (Bjørnevik K. et al., 2017).

Контроль маси тіла. В огляді, опублікованому в 2016 р., було зроблено висновок, що ожиріння в дитячому та юнацькому віці може підвищити ризик розвитку РС (Gianfrancesco M.A., Barcellos L.F., 2016). Дослідники також зазначили, що ожиріння може впливати на прогресування захворювання. Крім того, особа з РС, яка втрачає рухливість або для якої будь-які рухи стають складнішими у виконанні, може піддаватися вишому ризику збільшення маси тіла. Дієтичні інтервенції, спрямовані на запобігання збільшенню маси тіла, можуть допомогти запобігти погіршенню симптомів РС.

Їжа, якої слід уникати. Деякі продукти можуть бути шкідливими для осіб з РС.

Оброблені продукти можуть негативно впливати на здоров’я людини, особливо якщо вони містять високий рівень насичених жирів, гідрогенізованої олії, доданого натрію або солі, доданого цукру. Для компенсації смакових властивостей рекомендується додавати чорний перець замість солі. У статті, опублікованій в 2015 р. в «ASN Neuro», зазначалося, що у пацієнтів з РС, які мають помірний або високий рівень споживання натрію, виший ризик розвитку рецидиву захворювання або нового ураження (Riccio P., Rossano R., 2015). Автори також запропонували уникати підсолоджених напоїв, надмірної кількості червоного м’яса, смаженої їжі, продуктів з низьким вмістом клітковини. Таке харчування провокує запалення в організмі. Здоровий раціон, що включає свіжі фрукти та овочі, може знизити рівень запалення завдяки його антиоксидантній дії.

За матеріалами, наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті