Прийом пробіотиків знижує ефективність імунотерапії при раку шкіри

28 Серпня 2019 3:23 Поділитися

Згідно з попередніми результатами дослідження Інституту імунотерапії раку Паркера (Parker Institute for Cancer Immunotherapy) і Техаського університету ім. Андерсона (University of Texas MD Anderson) у пацієнтів з меланомою прийом безрецептурних пробіотичних препаратів пов’язаний з на 70% нижчою ймовірністю відповіді на імунотерапію раку інгібіторами контрольної точки PD-1.

Дослідження включало 113 пацієнтів з метастатичною меланомою. Вчені оцінювали їх мікробіоми шляхом секвенування з метою визначення наявності та кількості різних бактерій у кишечнику. Пацієнтів також попросили пройти оцінювання способу життя, розповісти про свій раціон харчування та вживання добавок і ліків.

Дослідники також встановили, що використання безрецептурних пробіотиків пов’язане з меншим розмаїттям мікробіому кишечнику. У пацієнтів, що знаходяться на дієті, збагаченій цільними злаками, було більше бактерій, пов’язаних з позитивною реакцією на імунотерапію.

Це перше клінічне дослідження, розроблене з метою вивчення зв’язків між дієтою, мікробіомом кишечнику та реакцією на імунотерапію у хворих на рак. Окрім результатів, отриманих щодо пробіотиків, дані також показують, що пацієнти, які дотримуються дієти з високим вмістом клітковини, у 5 разів краще реагують на протиракову імунотерапію.

Загалом дослідники виявили, що дієта та добавки впливають на здатність пацієнта реагувати на імунотерапію раку, швидше за все через зміни мікробіому кишечнику. У пацієнтів, що знаходяться на дієті, збагаченій цільними злаками, було більше бактерій, пов’язаних з позитивною реакцією на імунотерапію.

Результати дослідження є вагомими, оскільки інгібітори контрольних точок ефективні лише для 20–30% хворих на рак. Результати дослідження свідчать на користь припущення стосовно того, що можливо підвищити ефективність лікування онкохворих, вивчаючи вплив на імунотерапію дієтичних особливостей, водного режиму, уникання певних продуктів, напоїв та добавок.

«Отримані щодо пробіотиків висновки були для нас трохи несподіваними, оскільки загальноприйнятим є уявлення, що вони роблять ваш мікробіом здоровішим», – підкреслила один з авторів дослідження Крістін Спенсер, доктор наук, науковий співробітник Інституту імунотерапії раку Паркера, що базується в Сан-Франциско, США.

Ці результати представлені на щорічній зустрічі Американської асоціації з вивчення раку (American Association for Cancer Research AACR) 2019 р. в Атланті, США.

За матеріалами www.parkerici.org та наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті