Відміна квот на відвантаження спирту: ООРММП звертається до нового міністра охорони здоров’я

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України) підготувало звернення до нового міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької (Черненко), у якому висловило занепокоєння у зв’язку з проведенням громадського обговорення проекту постанови, яким пропонується не надавати квоти на відвантаження спирту національним фармацевтичним виробникам для виробництва настоянок.

Вказаний проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» оприлюднено на сайті МОЗ 07 серпня 2019 р. Ним передбачається здійснення відвантаження спирту етилового за ставкою акцизного податку в розмірі 0 грн. за 1 л 100% спирту етилового для виробництва лікарських засобів, окрім ліків у вигляді бальзамів, еліксирів та настойок. У поясненнях до проекту зазначається, що в Україні протягом останніх років спостерігається нераціональне застосування препаратів, які містять спирт етиловий, зокрема, мова йде про вживання спиртовмісних настойок не за медичним призначенням.

У той же час ряд національних фармацевтичних виробників категорично не погоджується зі вказаною аргументацією, оскільки спиртові настойки використовуються також у виробництві ліків, які не підпадають під термін «настойка (настоянка)». Окрім виробництва фармацевтичної продукції, вони здійснюють виготовлення настойок, яких на ринку на сьогодні налічується понад 30 різних видів. Усі вони мають різну дію та застосовуються для лікування тих чи інших розладів. На адресу підприємств-виробників регулярно надходять звернення від громадян, які є покупцями цієї бюджетної продукції, з проханням знизити ціни на певний препарат або розширити асортимент.

З метою вирішення ситуації, яка може призвести до дефіциту вітчизняних недорогих, але ефективних і безпечних ліків на ринку та інших супутніх наслідків скасування квот представники вітчизняних компаній ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика», ПрАТ ФФ «Віола», ПРАТ «Фітофарм», АТ «Лубнифарм», ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка» та ПрАТ «Біолік» зверталися до колишньої очільниці МОЗ Уляни Супрун із колективним зверненням. Наразі ООРММП України звертається вже до нового міністра охорони здоров’я з проханням втрутитися в ситуацію.

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості Украї­ни

Міністру охорони здоров’я України
Черненко З.С.

Шановна Зоряно Степанівно!

ГО «Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України» (далі — ГО «ООРММПУ»), висловлюючи свою щиру повагу, вітає Вас із призначенням на посаду міністра охорони здоров’я та сподівається на плідну співпрацю задля досягнення нашої спільної мети — забезпечення населення країни якісними, безпечними й ефективними лікарськими засобами та підвищення рівня їх доступності.

ГО «ООРММП України» є всеукраїнським об’єднанням, до складу якого входить 12 обласних організацій роботодавців фармацевтичної промисловості України, у тому числі підприємства, які здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю ними, що на сьогодні становить понад 80% підприємств фармацевтичної промисловості, на яких працює 21,4 тис. людей.

Упродовж останніх років фармацевтична промисловість України динамічно розвивається. На фармацевтичних підприємствах реалізовано ряд прогресивних ініціатив та інновацій, що сформувало надійну основу для забезпечення наявності в Україні якісних, ефективних та доступних лікарських засобів, а також перетворило фармацевтичну галузь на одну з небагатьох сфер економіки України, яка стабільно працює та нарощує темпи виробництва.

Так, вітчизняними фармацевтичними виробниками була проведена велика робота з модернізації підприємств і налагодження процесів виробництва лікарських засобів відповідно до найвищих стандартів — європейських правил та вимог з належної виробничої практики виробництва (GМР), що дозволило підприємствам значно збільшити номенклатуру лікарських засобів, обсяги її виробництва та реалізації, створити нові робочі місця та збільшити відрахування податків і обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів.

Завдяки високій якості та доступним цінам наші підприємства — виробники лікарських засобів, не тільки успішно займають левову частку на українському ринку (у 2018 р. вона становила близько 72% у натуральному вираженні), але й експортують свої препарати у понад 60 країн світу на суму близько 200 млн дол. США!

Серед номенклатури лікарських засобів особливе місце займають такі традиційні рослинні препарати, як лікарські настоянки, які широко споживаються населенням країни та за багато десятиліть довели свою ефективність.

Проте під гаслом боротьби з алкоголізмом МОЗ було розроблено та опубліковано для обговорення проект постанови «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів Украї­ни від 5 січня 2011 р. № 19» щодо скасування квот на отримання спирту етилового з нульовою ставкою акцизного збору, що використовується для виробництва лікарських настойок як таких, що вживаються населенням не за призначенням.

Вважаємо, що даний проект направлений на знищення українського виробництва таких традиційних препаратів, як настоянки валеріани, календули, евкаліпту, пустирнику, глоду, ехінацеї та багатьох інших. На даний час в Україні акцизний збір на 1 л спирту етилового становить 126,96 грн., що призведе до здороження препаратів у вигляді настойок у декілька разів!!!

Прийняття даної постанови не тільки знищить вітчизняне виробництво широко запитуваних та дешевих препаратів, а також вдарить по виробникам фітосировини та скляної промисловості.

Враховуючи, що дані препарати споконвіку відомі своїми лікувальними властивостями та користуються попитом у широких верств населення, у тому числі у найнезахищеніших (пенсіонерів, малозабезпечених, багатодітних сімей та інших), звільнену нішу на вітчизняному ринку займуть настоянки виробництва Молдови, Республіки Білорусь та інших країн, у яких спирт етиловий, що використовується для виробництва лікарських засобів, взагалі звільнений від оподаткування акцизним збором, і таким чином вітчизняні препарати стануть неконкурентоспроможними.

Дана ситуація негативно вплине не тільки на кінцевий результат роботи підприємств, а також призведе до недоотримання державним бюд­жетом значних коштів від надходжень податків та обов’язкових платежів, масового звільнення працівників, втрати закордонного ринку та валютних надходжень від експорту. Також вона негативно вплине і на отримання коштів місцевими бюджетами, які направляються на фінансування соціальної сфери регіо­нів (фінансування медичних закладів, закладів освіти тощо).

У зв’язку з вищенаведеним та з метою недопущення створення критичної ситуації, яка завдасть нищівного удару по українським фармвиробникам, аграріям — виробникам фітосировини, а головне, позбавить населення країни дешевих, якісних та ефективних традиційних рослинних препаратів вітчизняного виробництва, просимо Вас, шановна Зоряно Степанівно, терміново втрутитися в дану ситуацію та зібрати нараду під Вашим керівництвом для врегулювання питання.

3 повагою
В.К. Печаєв,
президент ООРММПУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Владислав 03.09.2019 8:51
Я думаю нічого страшного не відбудеться, якщо зроблять квоту. 90% покупців настойки глоду самі знаємо хто, введіть рецептуру та залишайте квоту.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті