Постанова КМУ від 21.08.2019 р. № 818

04 Вересня 2019 10:40 Поділитися

Кабінет Міністрів України
Постанова
від 21.08.2019 р. № 818
Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, що додається.

2. Міністерству охорони здоров’я, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розробити та впровадити до 30 жовтня 2019 р. електронну систему інформування та взаємодії щодо подій та ситуацій, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення.

Прем’єр-міністр УкраїниВ. Гройсман

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 21.08.2019 р. № 818

ПОРЯДОК
надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення

1. Цей Порядок визначає механізм надання закладами охорони здоров’я, суб’єктами господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органами виконавчої влади інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, територіальним органам Держпродспоживслужби.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному у Законах України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

3. У разі виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь), радіаційного ураження населення, виявлення невідповідності харчових продуктів вимогам законодавства щодо їх безпечності або появи обґрунтованої підозри щодо їх невідповідності, внаслідок чого виникла загроза життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органи виконавчої влади надають територіальним органам Держпродспоживслужби інформацію про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення. Інформація надається засобами телефонного зв’язку протягом однієї години з моменту появи такої події та ситуації.

4. У разі встановлення факту можливого зв’язку інфекційної хвороби, харчового отруєння, виникнення неінфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних з діяльністю суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, а також у разі виникнення або у разі появи підозри щодо захворювання (отруєння) згідно з переліком захворювань (отруєнь), на які подається повідомлення про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення (додаток 1), заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органи виконавчої влади надають територіальним органам Держпродспоживслужби письмове підтвердження за формою згідно з додатком 2. Повідомлення надається протягом 24 годин з моменту появи такої події та ситуації.

5. Повідомлення є обґрунтованою підставою для проведення територіальними органами Держпродспоживслужби позапланових заходів державного нагляду (контролю) стосовно суб’єктів господарювання.

6. Після завершення проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) та санітарно-епідеміологічного розслідування територіальні органи Держпродспоживслужби та заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органи виконавчої влади здійснюють обмін інформацією про результати проведених заходів та надають інформацію про їх результати місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, територіальним підрозділам Національної поліції для відповідного реагування та у разі потреби організації здійснення протиепідемічних заходів з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Додаток 1

до Порядку

ПЕРЕЛІК
захворювань (отруєнь), на які подається повідомлення про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення

1. Шигельоз (дизентерія) та інші гострі кишкові інфекційні захворювання встановленої та невстановленої етіології (п’ять і більше випадків).

2. Вірусний гепатит А (три і більше випадків).

3. Сальмонельоз (три і більше випадків).

4. Ботулізм (один випадок).

5. Харчове отруєння, масове неінфекційне захворювання, отруєння, пов’язане з діяльністю організованого дитячого колективу (кожен випадок).

6. Харчове отруєння, виникнення якого пов’язане з підприємствами харчової промисловості, закладами громадського харчування, торгівлі, підприємствами водопостачання (три і більше випадків).

7. Масові неінфекційні захворювання (отруєння), у тому числі сурогатами алкоголю (три і більше випадків).

8. Отруєння або захворювання, яке виникло в результаті споживання питної води (у разі одночасного захворювання п’яти і більше осіб).

9. Інфекційне захворювання невстановленої етіології (п’ять і більше випадків).

10. Радіаційна аварія (один випадок).

Додаток 2

до Порядку

ПОВІДОМЛЕННЯ
про подію та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, у разі встановлення факту можливого зв’язку інфекційної хвороби, харчового отруєння, виникнення неінфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних з діяльністю суб’єктів господарювання

Перелік питань, що підлягають висвітленню Інформація про подію та ситуацію Примітка
1. Найменування та місцезнаходження закладу, відповідальні особи якого заповнили повідомлення
2. Дата та час надіслання повідомлення
3. Найменування територіального органу Держпродспоживслужби, якому надсилається повідомлення
4. Назва суб’єкта господарювання, з діяльністю якого пов’язане виникнення події та ситуації
5. Адреса суб’єкта господарювання, з діяльністю якого пов’язане виникнення події та ситуації
6. Кількість потерпілих осіб, у тому числі дітей
7. Дата захворювання та звернення за медичною допомогою
8. Кількість осіб, яких було госпіталізовано, у тому числі дітей
9. Попередній діагноз або симптоми захворювання/отруєння
10. Дата останнього відвідування закладу, з діяльністю якого пов’язане виникнення події та ситуації
11. Перелік продуктів харчування або інших чинників, з якими ймовірно пов’язано захворювання/отруєння, якщо відомо, детально зазначити виробника, назву продукту, дату та номер партії продукту тощо
12. Кількість людей, які разом із хворою особою перебували в тих самих умовах/вживали продукти харчування, їх стан (якщо відомо)
13. Проведені первинні протиепідемічні заходи та додаткові відомості
14. Посада, прізвище, ініціали особи, яка надіслала повідомлення, контактний номер телефону, підпис
15. Посада, прізвище, ініціали особи, яка прийняла повідомлення, контактний номер телефону, дата та час отримання повідомлення, підпис
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті