Депутати пропонують підвищити оплату праці медичним та фармацевтичним працівникам

На офіційному веб-порталі Верховної Ради України з’явився текст законопроекту, поданого 3.09.2019 р. за № 2028 «Про внесення змін до статті 77 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо додаткових пільг та підвищення оплати праці для медичних та фармацевтичних працівників». Ініціа­торами виступила група народних депутатів, серед яких Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко, Сергій Соболєв та інші.

Метою проекту є, відповідно, підвищення рівня соціального захисту медичних та фармацевтичних працівників, що сприя­тиме зниженню дефіциту кадрового забезпечення закладів охорони здоров’я, при цьому акцент зроблено на працівниках, задіяних у сільській місцевості. Останнє пояснюється дефіцитом належної медичної допомоги у селах через уникнення фахівцями працевлаштування в сільських закладах охорони здоров’я, викликане в тому числі недостатнім рівнем їх соціального захисту.

Зазначається, що чинне законодавство передбачає для медичних і фармацевтичних працівників, які працюють у селах і селищах міського типу, а також пенсіонерів, які раніше працювали в таких населених пунктах і проживають у них, забезпечення державою безоплатного користування житлом із опаленням та освітленням у межах встановлених норм, якщо доходи за попередні 6 міс не перевищують величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Податкова соціальна пільга на даний час становить лише 1003 грн., тому фактично такою нормою право на пільгу не надається. Саме нестача кваліфікованих спеціалістів призводить до погіршення медичного забезпечення громадян, зазначається в пояснювальній записці.

Для покращання ситуації зазначений проект Закону України передбачає наступні заходи:

  1. Встановити в державних закладах охорони здоров’я посадові оклади (тарифні ставки) на основі Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою Уряду від 30.08.2002 р. № 1298, з урахуванням розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
  2. Надавати службове житло із забезпеченням телефоном за рахунок держави. Набуття права власності на надане в користування службове житло здійснюється за умови, якщо медичний працівник пропрацював за фахом у сільській місцевості і селищах міського типу не менше ніж 10 років.
  3. Надавати пільгові довгострокові кредити за рахунок держави на реконструкцію або ремонт службового та власного житла у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.
  4. Забезпечити медичних і фармацевтичних працівників, які працюють та проживають у сільській місцевості, службовими транспортними засобами для виконання їх обов’язків.
  5. Забезпечити медичним і фармацевтичним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали в таких населених пунктах і проживають у них, безоплатне користування житлом із опаленням та освітленням у межах встановлених норм, якщо доходи за попередні 6 міс на 1 члена сім’ї не перевищують розміру мінімальної заробітної плати.

Фінансово-економічне обґрунтування законопроекту передбачає, в разі його прийняття, доручити Кабінету Міністрів України затвердження плану заходів щодо недопущення укриття податків і зборів у тіньовому секторі економіки та в офшорних зонах, що дасть можливість збільшити надходження до зведеного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Саме за рахунок цих надходжень пропонується здійснення додаткових видатків у 2020 р., яких потребує реалізація законопроекту.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті