Парламент підтримав обидва законопроекти щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг

12 Вересня 2019 11:32 Поділитися

10 вересня 2019 р. народні депутати підтримали в першому читанні обидва законопроекти щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг — проект Закону України від 29.08.2019 р. № 1053-1 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та проект Закону України від 29.08.2019 р. № 1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг». Обидва законопроекти були визначені Президентом України як невідкладні, оскільки вони пропонують розширити сферу застосування реєст­раторів розрахункових операцій (РРО) і посилити відповідальність за порушення вимог щодо їх застосування.

Нагадаємо, що законопроект № 1053 суттєво посилює відповідальність за порушення встановлених вимог до застосування РРО підприємцями — він передбачає застосування фінансових санкцій у набагато більшому розмірі, ніж визначено чинною редакцією Закону України від 06.06.1996 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Прийнятий у першому читанні проект Закону України № 1053-1 є альтернативним, оскільки містить внесені відповідно до пропозицій та зауважень від представників бізнес-спільноти правки, однак останні не торкаються розміру штрафних санкцій та нових вимог у цілому. При цьому ним запроваджується новий механізм компенсації споживачу 100% вартості придбаних ним товарів, робіт чи послуг із застосованих фінансових санкцій, якщо такі застосовано до підприємця за рішенням контролюючих органів, прийнятим за результатами проведеної на підставі скарги інспекції. Тобто в разі придбання споживачем товарів або послуг на суму понад 100 грн. та встановлення факту відсутності передачі розрахункового документа в елект­ронній формі суб’єктом господарювання до контролюючого органу, за поданою споживачем скаргою може призначатися перевірка. За результатами підтверджених перевіркою даних про порушення порядку проведення розрахункових операцій суб’єктом господарювання на нього накладається штраф, а споживач отримає повернення повної вартості придбаних товарів або послуг.

У той же час законопроект № 1073 вносить відповідні зміни до Податкового кодексу України для впровадження «кешбеку» споживачу та суттєво розширює перелік видів діяльності суб’єктів господарювання, для яких застосування РРО є обов’язковим. Так, ним передбачено зобов’язання використовувати РРО або програмні РРО для всіх, крім платників єдиного податку першої групи, при цьому без урахування розміру отриманого ними доходу.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті