Новий інструмент у сфері охорони здоров’я — «Відкрита медреформа»

18 Вересня 2019 11:05 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомила про запуск 17 вересня 2019 р. нового інструмента, який працює на основі відкритих даних, під назвою «Відкрита медреформа». Проект створений на основі відкритих даних НСЗУ та доступний за посиланням. Він дозволяє отримати доступ до даних щодо першого етапу медичної реформи в Україні на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних, які разом з інформацією із системи публічних закупівель ProZorro стали основою нового інструмента, що стало можливим завдяки співпраці НСЗУ з Міністерством цифрової трансформації України.

«Відкрита медреформа» фактично є серією візуалізацій, призначення якої — пояснити, які зміни відбулися в медичній сфері за 2 роки першого етапу реформи у сфері охорони здоров’я. Отже, проект включає дані щодо:

  • кількості підписаних декларацій;
  • кількості декларацій за регіонами;
  • таблиці вибору лікарів;
  • таблиці закупівель лікарень;
  • порівняння закупівель лікарень.

Така візуалізація стане в нагоді, наприклад, пацієнтам, під час здійснення ними вибору свого лікаря, оскільки дозволить відстежити завантаженість спеціалістів обраної лікарні. Крім того, інструмент дозволяє оцінити матеріальний стан кожного закладу, тобто інформацію про отримані за рахунок підписаних декларацій кошти та напрями, на які вони витрачаються. Відповідно, проект може бути корисним і громадськості, адже відкриті дані дають змогу аналізувати перебіг медичної реформи, визначати середні показники, узагальнювати статистику та робити порівняння здійснення закупівель лікарнями за 2017–2019 рр. в різних областях.

НСЗУ наголошує, що вона першою відкрила медичні дані для громадськості в Україні, та планує в подальшому також надати інформацію за програмою «Доступні ліки», які наразі доступні на дешбордах на офіційному сайті служби.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті