Законодавчі аспекти придбання вакцин через аптечну мережу

19 Вересня 2019 5:38 Поділитися

Державна служба Украї­ни з лікарських засобів та конролю за наркотиками інформує, що відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я Украї­ни від 16.09.2011 р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та конт­роль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» відбувається регулювання механізму відпуску вакцин та анатоксинів громадянам через аптечну мережу.

Продаж вакцин та анатоксинів здійснюється за певних умов:

  • наявність рецепта лікаря лікувально-профілактичного закладу незалежно від форми власності;
  • наявність у покупця термоконтейнера з холодоелементами;
  • покупцю видається відповідна до рецепта кількість доз вакцин та анатоксинів в упаковці;
  • кожна доза вакцини супроводжується інструкцією для застосування вакцин та анатоксинів українською мовою та розрахунковим документом з датою та годиною продажу;
  • відповідальний за продаж вакцин та анатоксинів працівник зобов’язаний пояснити покупцю умови зберігання вакцини та анатоксинів і необхідність проведення вакцинації в лікувально-профілактичному закладі;
  • придбана вакцина та анатоксини дозволені до застосування в кабінетах щеплення лікувально-профілактичних закладів за суворого дотримання умов зберігання і санітарно-гігієнічних вимог, а також за наявності рецепта лікаря, на якому відповідальна особа вказує дату та час відпуску;
  • здійснення імунізації вакцинами, які були придбані через аптечну мережу, дозволяється тільки за наявності розрахункового документа, у якому зазначені дата та час відпуску вакцини, анатоксину.

Посадові особи, відповідальні за зберігання, транспортування та використання вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного, зобов’язані проводити регулярний контроль дотримання належних умов «холодового ланцюга».

Однак варто нагадати, що наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затверд­ження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» не передбачено обов’язку аптечних закладів зберігати рецепти, за якими відбувався відпуск вакцин.

Даним наказом затверджено чіткий перелік випадків, коли аптечні заклади повин­ні зберігати в себе рецепти на відпущені лікарські засоби. Залишаються і зберігаються в аптеці рецепти на ліки:

  • які містять наркотичний засіб, психотропну речовину чи прекурсор, що виписані на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3);
  • які є отруйними чи сильнодіючими;
  • вартість яких підлягає державному відшкодуванню;
  • які відпущені на пільгових умовах (без­оплатно чи з доплатою);
  • комбіновані, які містять ефедрин (крім лікарських засобів у формі сиропів), трамадол, псевдоефедрин та декстропропоксифен.
За матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті