Парламент ухвалив Програму діяльності Кабінету Міністрів України

07 Жовтня 2019 4:32 Поділитися

4 жовтня 2019 р. на вечірньому пленарному засіданні Верховна Рада України розглянула проект постанови від 29.09.2019 р., зареєстрований за № 2186, «Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України». Представники комітетів Парламенту поінформували про підтримку заходів, передбачених у Програмі, а Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук зазначив, що документ не є типовим, оскільки виписаний максимально простою мовою. За ухвалення постанови проголосували 236 народних депутатів, текст нової постанови поки не оприлюднено.

Наразі відомо, що проект Програми дій Уряду містить 87 цілей, які розділені на 3 розділи. Перший із розділів — розвиток людського капіталу — має 5 складових: освіта, охорона здоров’я, соціальна політика, захист ветеранів, культура та розвиток спорту. У своєму виступі у Верховній Раді під час розгляду проекту О. Гончарук зазначив, що складові зазначених цілей потребують ресурсів, які мають забезпечитися шляхом економічного зростання, отже, мета Уряду — за наступні 5 років досягти зростання економіки до 40%. Одним із кроків у цьому напрямку має стати створення справедливої стимулювальної системи оподаткування та цифровізація всіх процесів.

Загалом проект Програми передбачає наступні ключові цілі:

  • зростання ВВП на 40%;
  • залучення 50 млрд дол. США прямих іноземних інвестицій;
  • забезпечення кожного не нижче реального прожиткового мінімуму;
  • демографічний тренд (збільшення народ­жуваності та повернення громадян у країну має перевищити смертність та відсоток громадян, що від’їжджають).

О. Гончарук повідомив також, що точність надання і використання ресурсів, які виділяються для соціального захисту населення, відіграє важливу роль. Тому вже в нинішньому році, за його словами, має бути проведено «електронний перепис населення» — об’єднання всіх існуючих офіційних баз даних, що дозволить побачити кількість населення в Україні та прослідкувати розмір отримуваної ним допомоги.

Для Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) серед ключових цілей окреслено, зокрема, зменшення кількості інфекційних захворювань на 20% та випадків серцево-судинних захворювань у пацієнтів працездатного віку — на 10%. Для цього планується вдосконалити систему запобігання інфекційним та неінфекційним захворюванням шляхом проведення скринінгових програм. У результаті роботи самооцінка стану здоров’я населення має зрости до показника «добрий» — на 10%, «задовільний» — на 10%, величина показника «поганий» має знизитися на 20%.

Також МОЗ розраховує зменшити кількість епідеміологічних спалахів на 30% завдяки вакцинації 95% населення відповідно до Календаря профілактичних щеплень. А шляхом залучення школярів та дошкільнят до формування здорового способу життя та запровадження заходів для зниження рівня вживання алкоголю, тютюну та наркотиків серед молоді та дорослого населення планується знизити рівень вживання наркотиків, алкоголю та тютюну на 10%.

Інша мета МОЗ — зменшити середню тривалість госпіталізації пацієнтів на 20% та зменшити на 10% кількість випадків зниження працездатності внаслідок хвороби. У цьому напрямку передбачено:

  • забезпечення громадянам доступу до гарантованого пакета медичних послуг шляхом укладення контрактів між медичними закладами та державою за принципом «гроші ходять за пацієнтом»;
  • створення умов для лікування пацієнтів за визнаними світовими клінічними рекомендаціями та вдосконалення системи контролю якості медичних послуг;
  • створення гідних умов для професійної діяльності медичних працівників та їх розвит­ку в Україні;
  • підвищення кваліфікації медичних працівників до рівня світових стандартів;
  • запровадження лікарського самоврядування та правил доступу до професії, а також страхування відповідальності лікарів у разі завдання шкоди пацієнту;
  • подальший розвиток програми «Доступні ліки» з розширенням переліку безоплатних лікарських засобів.

Крім того, у сфері охорони здоров’я Програма для МОЗ передбачає зниження рівня смертності українців на 5% та збільшення очікуваної тривалості життя на 5%. У цьому напрямку, по-перше, планується знизити смертність дітей віком до 1 року щонайменше на 15% шляхом забезпечення безоплатних та безпечних пологів у межах програми державних гарантій. По-друге, система екстреної медичної допомоги буде вдосконалюватися, що передбачає цілодобове надання допомоги протягом 10 хв після виклику в місті та 20 хв поза містом, у результаті чого має, відповідно, збільшитися кількість врятованих життів.

І на останок, МОЗ має створити в Україні умови для розвитку трансплантації. Нові умови мають дозволити щонайменше 30% пацієнтів отримувати послуги з трансплантації в Україні, а не за кордоном, що заощадить кошти та очікувано збільшить тривалість життя.

Презентація Програми дій Уряду доступна за посиланням.

За матеріалами program.kmu.gov.ua,
фото з Урядового порталу
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті