Збільшення штрафів за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях та зменшення продажу електронних сигарет

08 Жовтня 2019 2:02 Поділитися

На розгляд до Верховної Ради України (ВРУ) Владленом Неклюдовим та В’ячеславом Медяником, народними депутатами від фракції «Слуга народу», подано законопроект № 2199 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення у сфері обігу та вживання тютюнових виробів» (далі — Проект).

Пояснювальна записка до Проекту зазначає, що куріння тютюнових виробів залишається однією з основних причин захворюваності та смертності людей у всьому світі. Куріння провокує розвиток таких неінфекційних хвороб, як інфаркт, інсульт, рак, діабет ІІ типу. Тому зменшення вживання тютюнових виробів серед українського населення є одним з пріоритетних напрямків державної політики у сфері охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я України акцентує увагу на тому, що:

  • тютюнові вироби для електричного нагрівання не є цілком безпечними, адже містять тютюн і викликають залежність, тому відмовитися від їх вживання може бути так само складно, як і від куріння звичайних сигарет;
  • такі пристрої не допомагають відмовитися від куріння звичайних сигарет;
  • не вистачає незалежних досліджень про їхній вплив на здоров’я, у тому числі — довгострокових. Дослідження, проведені індустрією, не мають братися до уваги, оскільки є маніпулятивними;
  • хоча виробник наголошує на тому, що його продукт виділяє менше шкідливих речовин, це зовсім не означає, що він є безпечнішім для здоров’я, адже у кожного організму своя порогова дія токсичних речовин, тому навіть незначний їх вплив на організм може викликати серйозні захворювання. Крім того, оприлюднені результати деяких останніх незалежних досліджень, які свідчать про те, що при використанні тютюнових виробів для нагрівання рівень деяких токсичних речовини, що виділяються, є в рази вищим, ніж у сигаретах.

Вкрай необхідними є надання законодавчого визначення таким термінам, як: «тютюнові вироби», «куріння тютюнових виробів», «електронні сигарети», «тютюнові вироби для електричного нагрівання», «заправний контейнер», «аерозоль» та посилення відповідальності за порушення правил торгівлі тютюновими виробами, випуск у продаж продукції з порушенням вимог щодо медичних попереджень споживачів тютюнових виробів, куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, а також врегулювання питання реклами тютюнових виробів.

Стосовно електронних сигарет, Проектом пропонується надати визначення таким поняттям, як «заправний контейнер», «тютюновий виріб для електричного нагрівання», «електронні сигарети» тощо. Також законопроектом передбачено значне збільшення штрафів за паління в заборонених місцях та випуск у продаж продукції з порушенням вимог щодо медичних попереджень споживачів тютюнових виробів.

Зокрема, якщо чинним законодавством куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 170 грн.), то в разі прийняття відповідного законопроекту такі штрафи зростуть від 20 до 40 мінімумів (від 340 грн. до 680 грн.).

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті