Прийнято рішення про автономізацію столичних закладів охорони здоров’я

28 Жовтня 2019 10:09 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) повідомило про затвердження Київською міською радою 24 жовт­ня 2019 р. рішення, яке зобов’язує всі комунальні заклади охорони здоров’я пройти автономізацію та набути статусу комунальних некомерційних підприємств. Автономізації підлягають 69 закладів, які надають спеціалізовану та госпітальну допомогу, що дозволить їм підписати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) до квітня 2020 р. та перейти на нову модель фінансування відповідно до медичної реформи.

МОЗ зазначає, що таке перетворення з бюджетних закладів на комунальні некомерційні підприємства є умовою приєднання до трансформації системи охорони здоров’я України, оскільки тільки в новому статусі заклади зможуть укладати договори з НСЗУ та отримувати пряме фінансування за надані ними послуги.

Відповідно, до квітня 2020 р. усі вітчизняні заклади охорони здоров’я, що надають амбулаторну спеціалізовану та госпітальну допомогу, мають здійснити автономізацію. Наразі в країні процес автономізації пройшли 64% таких медичних закладів, і найбільше з них — на Полтавщині (понад 97%), на Вінниччині (97%) та Харківщині (94,6%). Найменша кількість — у Дніпропетровській, Луганській і Чернігівській областях.

Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька зазначила, що Київ нарешті на шляху трансформації, і це дає можливість для розвитку закладів і покращення медичних послуг, які вони надають, адже медичні заклади отримують свободу і можуть повноцінно господарювати.

Процес автономізації включає перехід медичного закладу до форми комунального некомерційного підприємства та, відповідно, розширення його прав до рівня суб’єкта господарювання, який здійснює співпрацю з НСЗУ за договором. Це дозволяє в подальшому отримувати більшу свободу дій у господарюванні й розпорядженні власними коштами, підписуванні контрактів, встановленні заробітної плати тощо. Також автономізація робить можливим утворення об’єднань з іншими закладами з метою перерозподілу функцій та оптимізації використання ресурсів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті