Нова редакція Календаря профілактичних щеплень та переліку протипоказань набула чинності

Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) повідомляє, що 10 грудня 2019 р. набули чинності зміни до Переліку медичних протипоказань, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.10.2019 р. № 2070.

Причинами внесення змін до переліку є потреба в оновленні медичних протипоказань відповідно до світових рекомендацій та практик для застосування лікарем як первинної ланки під час проведення профілактичних щеплень, так і надання рекомендацій лікарями вторинної та третинної ланок. Наразі протипоказання часто є недостатньо клінічно обґрунтованими.

Оновлений перелік враховує сучасні міжнародні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центрів з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), настанови Американської асоціації інфекціоністів, узгоджені з австралійськими, канадськими та британськими рекомендаціями щодо проведення профілактичних щеплень при різноманітних клінічних станах з урахуванням доказової бази.

Перелік медичних протипоказань має обґрунтовані переваги:

  • надано відповіді щодо багатьох клінічних станів, з якими стикаються лікарі в повсякденній практиці, та деталізовано їх;
  • введено поняття «застереження» і надано більше можливостей для прийняття рішень лікарем первинної ланки щодо вакцинації;
  • щодо ситуацій, для яких раніше не було настанов з вакцинації, наприклад, вакцинація перед та після оперативних втручань, вакцинація осіб, що перебувають у контакті з імунокомпрометованими тощо.

Медичні протипоказання поділено на абсолютні протипоказання до проведення щеплення та застереження від вакцинації.

Абсолютні протипоказання — такі, за яких у щеплювальної особи з передхворобою, хворобою, загостренням хвороби чи клінічного стану чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції. Вони можуть бути постійними і тимчасовими залежно від вакцини (живої чи інактивованої) та клінічного стану щеплюваної особи.

Застереження від вакцинації (вакцинація з пересторогою) — це ситуації, коли лікарю доводиться враховувати переваги щеплення над ризиками від його проведення.

Протипоказання до вакцинації встановлюються лікарем, який вирішує питання щодо проведення вакцинації відповідно до рекомендацій, викладених у зазначеному переліку та інших національних настановах.

У разі потреби для отримання додаткової інформації щодо уточнення діагнозу, перебігу захворювання, необхідності додаткових обстежень лікар скеровує пацієнта до профільного спеціаліста для отримання відповідного висновку, за результатами якого остаточно приймає рішення щодо проведення вакцинації.

За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті